Цей напій не лише бадьорить, тож варто бути обачними

Багато батьків не можуть уявити собі день без чашки кави, і не дивно, що діти також можуть бути зацікавлені в її спробі. Однак експерти попереджають, що надмірне споживання кави дітьми може бути шкідливим.

Найбільше занепокоєння щодо споживання кави серед дітей пов’язане з рівнем кофеїну, компонента в каві, який призводить до її бажаного ефекту. Кофеїн є стимулятором, який тимчасово підвищує рівень енергії та допомагає нам почуватися більш пильними.

Але навіть для дорослих кофеїн може бути шкідливим. Надмірне споживання кофеїну може призвести до прискореного серцебиття, неспокою, проблем зі сном, дратівливості, тривоги, запаморочення та печії. Діти, які споживають кофеїн, також можуть відчувати всі ці побічні ефекти, пише Yahoo Life.

Залежність — ще один ризик споживання кави та інших форм кофеїну. Кофеїн спонукає мозок вивільняти дофамін, що спонукає до тривалого споживання. З часом дітям може знадобитися «все більше і більше кофеїну, щоб досягти підвищеної пильності» або уникнути симптомів абстиненції.

Ефекти кофеїну можуть бути ще гіршими у великих дозах. Надмірне споживання кофеїну може призвести до підвищення частоти серцевих скорочень і артеріального тиску, посилити кислотний рефлюкс і призвести до тривоги та порушень режиму сну.

Читайте також: Пийте цей напій щодня і будете вражені

Хоча наукові дані про кофеїн у дорослих досить чіткі, ніхто не знає безпечного рівня споживання кофеїну для дітей. Хоча немає федеральних вказівок щодо дітей і кофеїну, дітям не рекомендується вживати кофеїн, включаючи каву, до 12 років.

Для дітей від 12 років і старше вони «не повинні перевищувати 100 міліграмів кофеїну на день, що еквівалентно двом маленьким банкам газованої води». Чашка звареної кави містить майже 100 міліграмів кофеїну, тому діти віком від 12 років, які п’ють каву, повинні обмежитися однією маленькою кавою на день.

Педіатр з Ascension Medical Group Крістен Кук визнає, що кофеїн «переважає в нашому суспільстві» і присутній у багатьох продуктах, які діти споживають регулярно. «Я думаю, що було б досить важко знайти дитину, яка ніколи не вживала кофеїн, тому важливо бути реалістичним щодо споживання кофеїну», — каже вона.

За словами Кук, «хороше емпіричне правило полягає в тому, що чим молодша та менша дитина, тим менше кофеїну вона повинна споживати» з кави чи будь-якого іншого джерела. Але це не означає, що старші діти можуть пити стільки кави, скільки хочуть.

Однак педіатр Текіма Діксон радить не давати дітям кави, навіть ковтка. «Організм, що розвивається, може бути більш чутливим до впливу кофеїну», – зазначає вона.

Як зазначає Кук, насправді дітям майже неможливо повністю відмовитися від кофеїну. Через це важливий баланс. Наприклад, якщо дитина випила кави, Кук рекомендує їй уникати будь-яких інших форм кофеїну до кінця дня.

«Ми не хочемо, щоб наші діти покладалися на стимулюючі властивості кофеїну», — пояснила Кук.

Це означає, що важливо стежити за тим, скільки кофеїну споживають діти, і за необхідності втручатися. Якщо батьки все ж дозволяють своїм дітям пити каву, вона радить їм «потрібно шукати ознак того, що кава чи кофеїн негативно впливають на їхніх дітей» і «переглянути споживання кофеїну», якщо їхні діти починають відчувати будь-які негативні наслідки.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦