Планується бронювання чоловіків з високою зарплатою

Офіс президента України пропонує внести зміни до законодавства, які б дозволили бронювати від мобілізації військовозобов’язаних, які сплачують податки, пише Forbes.

Зараз бронювання від мобілізації можуть отримати лише працівники підприємств зі статусом “критично важливих”. Пропонується запровадити новий критерій для бронювання – сплату податків з офіційної зарплати чи доходу.

Також читайте: Війна може тривати 10 років: що станеться з економікою та населенням України

Центр економічної стратегії повідомляє, що остаточна концепція змін до законодавства ще не готова, але попередньо може йтися про такі варіанти:

  • Бронювання працівника, який сплачує 6 000 грн ПДФО на місяць.
  • Щомісячна “біла” зарплатня військовозобов’язаного в розмірі від 35 000 грн.
  • Бронювання працівника, за якого роботодавець сплачує близько 14 500 грн ЄСВ, що відповідає зарплаті у 66 000 грн.

Цей принцип може бути розповсюджений на ФОП, але чіткі критерії для цієї групи наразі невідомі. Також норма може торкнутися спеціального податкового режиму “Дія City” для IT-індустрії.

За умови сплати податків військовозобов’язаний у системі “Оберіг” отримуватиме QR-код про бронювання, який діятиме 45 днів.

Запровадження такого критерію для бронювання може мати як позитивні, так і негативні наслідки. З одного боку, це дозволить залишити в країні фахівців, які є важливими для економіки. З іншого боку, це може призвести до того, що військовозобов’язані будуть намагатися приховати свої доходи, щоб не потрапити під мобілізацію.

Остаточне рішення про впровадження нового критерію для бронювання від мобілізації буде ухвалено Верховною Радою України.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦