До 31 січня 2024 року українські посадовці мають заповнити декларації. Зараз значна частина парламентарів та урядовців досі не розповіли про свої доходи.

Проте є і ті, хто добровільно прозвітував перед НАЗК ще до того, як було повернуто обов’язковість е-декларацій. Серед них – більшість “слуг народу”, а ось прем’єр-міністр Денис Шмигаль цього не зробив. Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA.

Раніше ми розповідали, що нардепи Тищенко, Івченко та Вацак придбали нові елітні авто під час війни.

Давид Арахамія

Давид Арахамія

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія до політики був бізнесменом, чим і пояснює свої статки. В ЗМІ він говорив про значно більший заробіток, аніж той, що ми бачимо в е-декларації. Проте Арахамія – доларовий мільйонер.

Дружина нардепа Вікторія від підприємницької діяльності отримала 1 млн 677 тис. грн, які заплатив Павло Петриченко. Ще 2 млн 421 тис. грн вона отримала від “Прогрес Автотрейд Київ”, 69,7 тис. грн – соцвиплати.

Арахамія на посаді голови фракції встиг заробити 418,1 тис. грн за рік. Загалом родина за рік має 5,2 млн грн. На місяць у середньому виходить понад 430 тисяч гривень.

Готівкою жінка зберігає 2,7 млн гривень, Давид – 900 тисяч доларів та 100 євро. На рахунку у Приватбанку політик має 1,2 млн грн, в “Універсал Банку” – 20 тис. доларів та 27,3 тис. гривень.

Арахамія з сім’єю мешкає у Віті-Поштовій, що під Києвом. Там родина має кілька земельних ділянок, будинок у майже 300 кв. метрів, який той купив нібито за 983 тис. грн (реальна ціна на той час вища) ще до отримання мандата. Політик прописаний у Миколаєві, де народився.

Від 2016 року володіє квартирою у столиці, площа якої становить 70,5 кв. метрів; нежитловими приміщеннями у Миколаєві (621,3 кв. м). Син Арахамії володіє квартирою у Миколаєві площею 153,2 кв. м.

У сім’ї є квадроцикл та три машини Mercedes-Benz S 350 D (2017 р. в.), Audi Q-4 E-TRON (2021 р. в.), Mercedes-Benz V300D (2021 р. в.).

Руслан Стефанчук

Руслан Стефанчук

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук добровільно подав декларацію. Разом з дружиною має ділянку у 1008 кв. метрів у Білогородці, квартиру у 93,4 кв. метри у Хмельницькому, кватиру в Києві площею 101,8 кв. метри, гаражем у столиці та заміським будинком у 270 квадратів. Його кохана також володіє частиною квартири у Ярмолинцях в Хмельницькій області.

Стефанчук має 5 тис. примірників книг наукової літератури, які задекларував. Крім цього, у нього старовинна ікона. Дружина задекларувала різні дороговартісні ювелірні вироби.

Політик має Mitsubishi Outlander (2018 р. в.), а дружина – Renault Captur (2015 р. в.).

На посаді голови ВРУ Стефанчук заробив 718 тис. 333 грн, як компенсацію витрат ще 478 тис. 833 грн. Ще 65 тис. грн він отримав від того, що здає якусь свою нерухомість в оренду. 51,5 тис. грн Стефанчук отримав за звання академіка.

Дружина спікера парламенту працює у КНУ імені Тараса Шевченка на кафедрі правосуддя та зробила за рік 526,9 тис. грн.

Готівкою подружжя зберігає майже 50 тисяч доларів та 15 тисяч євро.

Всеволод Князєв

Всеволод Князєв

Ексголова Верховного суду Всеволод Князєв, який під арештом через підозру у хабарництві, також подав декларацію.

За минулий рік він заробив 4,5 млн грн, тобто у середньому в місяць – 375 829 грн. Він отримав дохід у 62,5 тис. грн від Національного університету кораблебудування ім. Макарова.

Дружина Князєва заробила від підприємницької діяльності 273,4 тис. грн, а ще 720 тис. грн – від відчуження майна. Ще 708,6 тис. грн страхових виплат Князєва отримала від “Експрес Страхування” і 2,5 млн грн подарунка від Анатолія Мороза.

Цікаво, що Князєв офіційно зберігає 1 млн 65 тисяч доларів готівкою та ювелірні вироби, які взяв у своїх близьких людей та має повернути на вимогу. Князєв їздить на Mercedes-Benz GLE 250.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦