Ще два роки тому Папа Римський вступав проти такого рішення 

У Ватикані оприлюднили Декларацію “Fiducia Supplicans: про пастораль Значення благословень”, яка знаменує собою важливий відхід для Ватикану, який лише два роки тому сказав, що Бог «не може благословити гріх» у суперечливому рішенні 2021 року щодо одностатевих пар.

Проте Ватикан наголосив, що шлюб залишається виключно між чоловіком і жінкою, і будь-які священники, які благословляють одностатеву пару, повинні «уникати будь-якої форми плутанини чи скандалу». Тобто про благословення одностатевих шлюбів не йдеться.

Раніше: Вчені пояснили, яка оптимальна різниця у віці між чоловіком та жінкою

87-річний Франциск зробив лібералізацію щодо ЛГБТ-католиків візитною карткою свого папства. Відколи він став Папою Римським у 2013 році, він закликав до декриміналізації гомосексуалізму. Коли у 2013 році його запитали про священників-геїв, він відповів: «Якщо хтось є геєм і шукає Господа та має добру волю, хто я такий судити?”.

Ухвалена декларація є “великим кроком вперед” для церкви щодо ЛГБТК-людей, сказав преподобний Джеймс Мартін, американський священник-єзуїт, який захищав католицьку ЛГБТК-спільноту.

“Ця декларація визнає глибоке бажання багатьох католицьких одностатевих пар присутності Бога в їхніх любовних стосунках”, – прокоментував Мартін у соціальній мережі X (Twitter).

Священник-єзуїт додав: “Учора мені, як священнику, взагалі заборонили благословляти одностатеві пари. Сьогодні, з деякими обмеженнями, я можу”.

Що Декларація говорить про благословення для одностатевих пар

У документі Ватикан проводить різницю між тим, що він назвав «ритуальним і літургійним» благословенням.

“Ця Декларація твердо дотримується традиційної доктрини Церкви про шлюб, не допускаючи будь-якого типу літургійного обряду чи благословення, схожого на літургійний обряд, який може викликати плутанину”, – пояснив префект кардинал Віктор Мануель Фернандес у вступі до документа.

Він зауважив, що «саме в цьому контексті можна зрозуміти можливість благословення пар, які перебувають у нерегулярному стані, і одностатевих пар без офіційного підтвердження їхнього статусу чи будь-якої зміни одвічного вчення Церкви про шлюб”.

Таким чином, Ватикан наказує священникам відмовлятися від благословення церемоній, які пов’язані з весіллям.

Натомість відповідними умовами для такого благословення може бути зустріч зі священником або відвідування святині.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦