Люди тисячоліттями молять за здоров’я та просять у Бога одужання для себе та своїх близьких.

Вчені знайшли слабкий зв’язок між молитва для здоров’я та швидким одужанням пацієнтів. Здебільшого науковці скептичні у таких діях та взагалі переконані, що таке духовне втручання неефективне. Про це йдеться у статті BBC.

Раніше ми розповідали, що дорослим теж потрібні вакцини, аби вберегти життя та здоровʼя.

Бразильські медики з лікарні Сан-Паулу під час піка пандемії Covid-19 провели клінічне дослідження щодо молитов. Вони вирішили, що пацієнтам така практика точно не нашкодить, але для цього вони взяли письмову згоду у всіх хворих.

В офіційних документах лікарі позначили цей дослід як експериментальна терапія, вказавши, що це “молитва”. Експеримент тривав від вересня по грудень 2020 року.

Молитви за здоров'я

Ковідні хворі отримували тільки симптоматичне лікування, адже у той час не було ліків проти коронавірусу. Медики мали на меті перевірити, чи впливають молитви на швидше одужання пацієнтів та який відсоток смертей у такому випадку.

Дорослих пацієнтів, у яких підтвердили COVID-19, було поділено на дві групи шляхом жеребкування. Всі отримували звичайне лікування за протоколом, але для експериментальної групи тричі на день (загалом 4 години) ввели молитву – за їхнє здоров’я молилися християнські богословці далеко від самих пацієнтів.

Згідно з результатами, молитви не вплинути на стан здоров’я, бо в обох груп все було практично ідентично. Кількість загиблих від COVID-19 також була однаковою – по 8 людей.

Але лікарі порівняли інші медичні показники та виявили мізерну розбіжність між двома групами. Вони заявили, що молитви не мали суттєвого впливу на лікування пацієнтів та швидкість їхнього одужання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦