Влітку можна отримати тепловий удар, що є небезпечним для життя людини. Тому важливо знати симптоми та вміти надавати першу допомогу у такому випадку.

Тепловому удару передують певні ознаки, які зростатимуть поступово та вказуватимуть на серйозні порушення в терморегуляції організму.

Першою ознакою термічного удару є зміна стану шкіри, яка стає липкою та холодною. На тілі ви можете побачити пітницю – червоні плями на шиї, грудині, паху. Також може з’явитися “гусяча шкіра”. Ці симптоми можуть зникнути, якщо перейти в холодне приміщення.

Людина може відчути загальне нездужання – запаморочення, слабкість, потемніння в очах, сильне потоутворення, нудота, блювання, сплутана свідомість, спазми, судоми, потемніння сечі через зневоднення організму.

МОЗ України радить діяти наступним чином при появі перших симптомів. Насамперед треба знайти прохолодне місце, зняти одяг, охолодитися за допомогою компресів з холодною водою чи прохолодного душу.

Важливо пити багато води та стежити за тим, щоб ті місця, де з’явилася пітниця, були сухими. Можете скористатися дитячою присипкою.

Якщо ж у вас виникли судоми, то не потрібно займатися фізичною роботою, поки не минуть. У разі погіршення стану та затримання судом на понад 1 годину, то треба викликати швидку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦