Дівчину звинувачують у підготовці теракту

У російському місті Ростов-на-Дону суд почав розгляд справи 25-річної мешканки Маріуполя Ірини Навальної. Дівчину звинуватили у причетності до підготовки теракту.

Ірина не визнала своєї провини та заявила, що її незаконно затримала російська ФСБ.

Ірина народилася в Маріуполі та закінчила місцевий університет. Вона розповіла судді, що працювала продавчинею та стажувалася, проте через російське вторгнення в Україну не змогла знайти роботу. За матеріалами справи, дівчина перебуває під вартою з 28 жовтня 2022 року. Вона розповіла, що її затримали ФСБ у жовтні минулого року.

За версією обвинувачення, Ірина, яка протестувала проти суверенітету “ДНР”, узгодила з представником українських спецслужб скоєння теракту. Останній передав їй кошти на купівлю велосипеда для конспіративного перевезення вибухового пристрою. Дівчина мала залишити пристрій під час «референдуму» та підірвати його дистанційно.

Раніше ми писали, які ракети можуть допомогти звільнити Крим та стати жахом для Росії.

За даними слідства, Ірина доставила вибухівку до виборчої дільниці та залишила там пристрій. Вона пішла за пультом дистанційного управління. Однак у той час вибухівку виявили правоохоронці, і Навальну затримали. За її словами, ФСБ тримала її під вартою місяць до того, як її затримував УБОЗ.

Ця справа стала першою в “ДНР”, розслідуваною за статтею про теракт російського Кримінального кодексу. Ірина разом із матір’ю евакуювалася з Маріуполя у травні 2022 року. Утікаючи від російської окупації, вони опинилися в Україні. У серпні, коли Ірина повернулася до Маріуполя, ФСБ затримала її за підозрою у підготовці теракту.

Її мати та бабуся стверджують, що Ірина була побита та утримувалася росіянами в жахливих умовах в ізоляторі. В Україні надали Ірині Навальній статус військовополоненої.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦