Якщо наявні в Україні ракети дістануть територію РФ, росіяни можуть змінити ставлення до війни

На відміну від українців, населення РФ почувається у безпеці, окрім росіян, що живуть біля кордонів з Україною та тих, хто проживає на окупованих територіях. Експерти вважають, що ставлення росіян до війни зміниться лише тоді, коли Україна у відповідь атакуватиме російські міста далекобійними ракетами – щоб росіяни на собі відчули, що таке жити під ракетними атаками.

Західні партнери передали Україні ракети з великою дальністю. Однак їхня умова з надання цієї зброї була одна – не бити по Росії, а лише по російських окупантах на території України.

Що ж опинилося в “руках ЗСУ”, а про що лишається мріяти

ATACMS

Army Tactical Missile System – це сімейство твердопаливних тактичних балістичних ракет класу земля-земля, вироблених американською компанією Lockheed Martin. Ракети ATACMS мають дальність дії від 165 до 300 кілометрів і можуть нести як окремі, так і касетні бойові частини.

Вони оснащені твердопаливним двигуном і можуть запускатися з пускових установок M270 MLRS і M142 HIMARS.

ATACMS можуть містити осколкові або кумулятивно-осколкові боєприпаси, які вибухають після удару об ціль. Касетні бойові частини — це контейнери, які містять кілька менших боєприпасів. При ударі об ціль контейнери розкриваються, і боєприпаси розсіюються по площі.

Україна вперше отримала від США ракети ATACMS у жовтні 2023 року. Ними було завдано ударів по аеродромах росіян окупованому Луганську та Бердянську. Це були ракети з обмеженою дальністю до 165 км (MGM-140A ATACMS Block 1).

TAURUS

Ракети TAURUS поки Україні не надавали, оскільки їх інтеграція ракет з нашими Су-24 неможлива. Тож потрібно чекати, аби українські пілоти могли керувати Gripen.

Ці ракети схожі на Storm Shadow та SCALP-EG. Це сімейство німецько-шведських авіаційних крилатих ракет класу «повітря-поверхня» великої дальності, призначених для високоточних ударів і ураження високозахищених та заглиблених цілей, включно з важливими точковими та протяжними об’єктами, без заходу літака-носія в зону ППО противника.

Ракети TAURUS оснащені маршовим турбореактивним двигуном і можуть запускатися з літаків Tornado, Eurofighter Typhoon і F/A-18 Hornet.

GLSDB

Ці ракети мали надійти з Америки, однак поки цього не сталося, хоча Росія вже заявляла, що у березні 2023 року збила GLSDB.

Якщо Україна отримає зазначені боєприпаси, то може використати їх для ураження російських військових об’єктів на великій відстані (150 км). Ці ракети запускають з M270 та HIMARS.

JASSM та інші ракети для F-16

Ці високоточні крилаті ракети також “у списку бажань України”. Вони мають радіус дії в понад 370 км. Завдяки цим боєприпасам Україна планує звільняти від російських військ окупований Крим.

Крилата ракета JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) — це високоточна крилата ракета класу «повітря-поверхня» великої дальності, розроблена компанією Lockheed Martin для ВПС США. Ракети JASSM призначені для ураження високозахищених і заглиблених цілей, таких як командні пункти, склади, аеродроми та військові об’єкти.

Ракети JASSM мають дальність дії до 370 км і можуть нести бойову частину вагою 450 кг. Вони оснащені маршовим турбореактивним двигуном і могутньою бойовою частиною, яка може проникати через товсті бетонні стіни.

Tomahawk

Їх запускають з землі та повітря (з винищувачів F-16). США заявили, що Україна не отримає їх, бо можлива “ескалація з РФ і ядерний шантаж Москви”.

Крилаті ракети Tomahawk — це сімейство високоточних крилатих ракет класу «земля-земля» середньої та великої дальності, розроблених компанією Raytheon для ВМС США. Ракети Tomahawk призначені для ураження широкого спектра цілей, включаючи військові об’єкти, склади, аеродроми та інфраструктуру.

Ракети Tomahawk оснащені маршовим турбореактивним двигуном та можуть нести різні бойові частини. Дальність дії: 1600-2500 кілометрів.

Ракети Tomahawk є одними з найпотужніших і точних крилатих ракет у світі. Вони забезпечують військовим силам США можливість ураження цілей на великій відстані з високою точністю, що робить їх цінним інструментом у сучасній війні.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦