Вміння самоорганізуватись в Україні існує чи не з часів козаччини, а сучасне волонтерство демонструє неймовірні успіхи під час майданів та тепер вже війни.

Але такої напруги та залученості максимальної кількості людей, як під час повномасштабного вторгнення, не було вже давно.

Тож ми вирішили розібратись, як не дати собі вигоріти, щоб вистачало сил працювати далі та як обрати саме волонтерство.

Як не вигоріти під час війни

На сайті Unicef спільно з експертами дали поради, як не вигоріти волонтерам та продовжувати наближати перемогу України.

  • Відновлюйте сили поруч з рідними людьми та друзями, спілкуйтеся один з одними, з колегами, з іншими активістами.
  • Не відмовляйтеся від психологічних консультацій, які допоможуть справитися з вигоранням.
  • Нагадуйте собі, що кожна ваша дія приносить користь, хоч і результат не видно одразу.
  • Кожен маленький крок має велику силу.
  • Робіть паузу у роботі на стільки часу, наскільки вам потрібно. У вас має бути внутрішня сила та здоров’я, аби допомогти іншим та протягнути до кінця “марафону”.
  • Говоріть із собою про мотивацію. Нагадуйте, чому ви обрали таку діяльність, які проблеми ви зможете вирішити та кому допомогти.
  • Не ігноруйте власні емоції, звертайте увагу на почуття злості/провини. Давайте вихід дискомфортним емоціям, але тільки безпечний.

Відбудова: толоки на поруйнованих територіях

Донати — це завжди добре, але для розбору завалів, прибирання та відбудови нашої країни після російських атак потрібні руки.

Так, охочі мають змогу допомагати з прибиранням, консервуванням будинків. Також потрібні люди для перекривання дахів, заміни вікон або ж повноцінної відбудови зруйнованого житла.
Видання The Villige запропонувало сім ініціативних проєктів, де потрібні люди для допомоги “руками”.

«РАЙОН #1». До 24 лютого 2022 року проєкт «Район #1» організовував фестивалі Block Party та переймався проблемами вулиці Рейтарської. Після звільнення Київської області від російських окупантів організація трохи змінила свій вектор роботи та розширилися на всю Україну.

Волонтери та архітектори відвідують зруйновані населені пункти, оцінюють збитки, прибирають завали, розбудовують цивільну інфраструктуру. Охочим приєднатися видадуть захисне умундирування, як-от каски, окуляри, рукавиці, респіратори, костюми тощо.

REPAIR TOGETHER. Організація Repair Together, яка до війни організовувала рейв-толоки, до 10 жовтня набирає волонтерів для реконструкції житла в Іванківській громаді Чернігівської області. Окрім будівництва та прибирання, буде електронна музика, уроки гончарська, екскурсії та покази фільмів.

«БУР». Організація «Будуємо Україну разом» відновлює зруйноване житло у східних регіонах України від 2014 року. Відтоді волонтери вже надали для більш як 5 тисяч осіб відбудоване житло. Проєкт пропонує три формати, до яких можуть доєднатися люди: будівничий табір (до 10 днів), толока (1-3 дні) та тривале волонтерство (від 3 до 6 місяців).

«СМІЛИВІ ВІДНОВЛЮВАТИ». Волонтери організовують толоки у Київській, Харківській та Херсонській областях, де розбирають завали, ремонтують та консервують будинки.

ТОЛОКИ ВІД «КАШТАНУ». Київська кав’ярня “Каштан” має волонтерський напрям роботи, коли ініціативні люди прибирають у зруйнованих регіонах, відбудовують.

«ДОБРОБАТ». Проєкт, який вже діє у низці українських регіонів, зосереджується на швидкій відбудові та відновленні зруйнованого житла (ремонт дахів, встановлення нових вікон, мурування стін тощо). Волонтером можна стати досить просто, заповнивши форму та обравши потрібний напрямок.

Б50. Ця волонтерська організація кожного тижня їздять по Київщині та допомагають з відбудовою пошкодженого жила внаслідок російської агресії. Також вони допомагають в інших громадах.

Читайте також: Швидкий тест: ви командний гравець чи лідер

Як допомогти тваринам: під час війни страждають всі

Під час військових дій також потрібно не забувати про тварин, які страждають від російської агресії.

Якщо диким звірям, що потерпають від лісових пожеж, мін та розтяжок ми не можемо допомогти ніяк, то хоча б домашнім чотирилапим можна якось полегшити життя.

Портал “Волонтерство в Україні” спільно з UAnimals розповідає, як саме можна допомагати притулкам під час війни.

  • Зверніться до місцевих притулків та дізнайтеся про їхні потреби. Часто тваринам треба ліки, корм, вода, шампуні, засоби проти бліх/кліщів тощо.
  • Допомога притулкам для тварин в інших населених пунктах. Ви можете оголосити збір, щоб закрити якийсь конкретний запит.

Утім, уважно ставтеся до кожного прохання про допомогу. За потреби знайдіть контакти відповідальної особи та переконайтеся у надійності запиту.

  • Грошова допомога. Ви можете надсилати кошти під час перевірених зборів, донатити в UAnimals та інші волонтерські фонди, профільним організаціям.
  • Безпосередня допомога у притулках. Якщо ви маєте змогу, то до волонтерських центрів часто потрібні люди, щоб гуляти з чотирилапими, годувати їх, або ж прибирати.
  • Розповідайте родичам, друзям про притулки, діліться інформацією у соцмережах про наявність таких притулків, їхні потреби. Організуйте ініціативну групу в школі/університеті/на роботі.
  • Заберіть тварину з притулку до себе. Чотирилапим потрібна родина, а вони можуть стати промінчиком світла у такий важкий час.
  • Пам’ятайте про безпеку. Допомагати тваринам потрібно, але не варто цього робити ціною власного життя.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦