Зазвичай спорт асоціюється зі здоровʼям, красою та успішністю, але чи однаково корисно займатись оздоровчими вправами та професійним спортом.

Тепер настав час зрозуміти, чи варто батькам віддавати дитину на професійний спорт, адже у світі відомі безліч історій успіху та поруч з ними чи не ще більше трагічних.

Щоб розібратись у цій непростій темі ми знайшли поради професійних та успішних українських спортсменів.

Плюси професійного спорту для дітей

Професійний спорт – це той рід діяльності, коли спортсмени заробляють своєю працею та досягають результатів під час міжнародних змагань та олімпіад. Професійні спортсмени вчаться змалечку та тренують свої навички щодня, оскільки від цього й залежить досягнення високих результатів.

Професійний спорт може бути дуже прибутковим. Найкращі спортсмени у світі отримують мільйони доларів на рік. Однак професійний спорт також може бути дуже ризикованим. Спортсмени можуть отримати травми, які можуть назавжди закрити їм дорогу до спортивних олімпів.

Про плюси професійного спорту для дітей розповіли виданню Освіторія олімпійський чемпіон Жан Беленюк і призерка Олімпіади-2016 Ганна Різатдінова.

Зокрема, Беленюк зазначив, що лише за безумовного бажання та наполегливості дитина може стати професійним спортсменом у майбутньому. Завзяття при цьому буде мало, потрібно ще вірити у себе.

Батькам він нагадав, що спорт формує і загартовує характер, тож дитина, що віддає своє життя спорту не лише виросте наполегливою, а й отримає досвід комунікації з різними людьми, що займаються професійно у різних сферах діяльності. А це сприятиме перспективам професійного росту.

Окрім того, додав Беленюк, спорт дає здоров’я.

Він “приманив” до занять спортом й перспективою побачити світ та стати фінансово незалежним.

Ганна Різатдінова зауважила, що професійний спорт дає дітям можливість розвивати не лише фізичні навички, а й ставати цілеспрямованими й не боятися будь-яких проблем.

Вона додала, що спорт не лише дасть можливість дитині відчути себе самостійною, коли вона почне отримувати гонорари. А й дозволить ставити мету й досягати її.

Мінуси професійного спорту для дітей

Кожен з батьків, хто піклується про своїх дітей, намагається залучити дитину до спорту. Проте, вибір між активністю та спробою професійної кар’єри може виявитися складним. Відомо, що у світі спорту є не лише плюси, а й мінуси.

Якщо батьки прагнуть залучити дитину до професійного спорту, вони мають зважити на ризики, що супроводжують цю важку працю.

Окрім того, що заняття спортом можуть призвести до травм та надмірної фізичної навантаженості, діти-спортсмени часто не мають можливості насолоджуватися дитинством через високе навантаження, постійні тренування та змагання.

До того ж професійні спортсмени мають обмежений час для навчання, що може вплинути на їхню здатність здобути всебічну освіту.

Також деякі види спорту можуть бути задорогими для батьків через витрати на обладнання, тренування, змагання тощо.

Професійні українські спортсмени олімпійський чемпіон Жан Беленюк і призерка Олімпіади-2016 Ганна Різатдінова також поділилися своїм досвідом, чому професійний спорт має недоліки.

Зокрема, Беленюк розповів, з якими складнощами йому довелося стикатися особисто.

Найперше він відзначив брак часу на “безтурботне дитинство”. На його думку, батьки повинні спитати думки у дитини, чи зважиться вона на це заради професійних занять спортом.

Також він зазначив, що “професійний вік спортсмена досить короткий”. Й після виснажливих тренувань та постійних змагань потрібен час на відновлення й лікування травм.

За словами Беленюка, професійні спортсмени часто не мають особистого життя – постійні тренування, змагання та підготовка до Олімпіад забирають чи не весь вільний час.

Ганна Різатдінова теж назвала мінуси спортивної кар’єри. Це і травми, і нестача особистого часу, нестача спілкування, відпочинку.

Читайте також: 18-річний українець вперше відіграв за англійський клуб

“У цій професії, зазвичай, не буває відпусток. Гімнастки, наприклад, мають лише коротенькі канікули на Новий рік — дні на чотири. Улітку в нас ніколи не було канікул, як в інших дітей. Адже кожного року у вересні стартує чемпіонат світу, до якого треба прийти в блискучій формі”, – додала спортсменка.

Також вона попередила, що професійний спорт може позначитися на здоров’ї. Окрім надмірних тренувань та травм, спортсмени мають постійно тримати дієту.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦