Твердження, що щеплення роблять лише дітям, хибне, оскільки імунітет проти деяких небезпечних хвороб не зберігається на все життя.

Для дорослих також існує календар щеплень. Щобільше, якщо доросла людина ще у дитячому віці пропустила низку календарних щеплень, їй доведеться наздогнати і їх.

Раніше ми розповідали, що в Україні можуть повернути карантин.

Що рекомендує МОЗ

За даними Міністерства охорони здоров’я, що 10 років дорослим людям потрібно вакцинуватися проти дифтерії та правця. Ці щеплення безплатні і їх проводять в усіх районних поліклініках. Ревакцинація проводиться тим, хто досяг 26-річного віку.

Якщо людина в дитинстві не була щеплена проти кору, краснухи та паротиту, теж потрібно звернутися до сімейного лікаря і записатися на вакцинацію.

МОЗ

Щеплення від гепатиту B рекомендоване для усіх дорослих, які не були вакциновані у дитинстві. Якщо ви не володієте інформацією, чи були ви вакциновані проти гепатиту B, це можна визначити лабораторним шляхом, здавши тест на наявність анти-HBs (HBsАb).

Чому дорослим потрібно вакцинуватись

Щеплення допомагає запобігти смертельним хворобам – віспа, поліомієліт, правець, дифтерія, кашлюк, краснуха, менінгіт. Саме ці хвороби свого часу припинили поширюватися через масову вакцинацію, яка утворила колективний імунітет. У дорослих людей зазвичай ослаблена імунна система та виникають хронічні захворювання, які підривають загальний стан здоров’я. Невакцинована людина старшого віку має більше шансів підхопити небезпечну хворобу, яка може стати для неї смертельною.

Дорослим теж потрібні вакцини

Вакцини запобігають й ускладненням. Для прикладу, якщо вакцинована від грипу чи коронавірусу людина підхопить вірус, вона має більше шансів подолати хворобу без ускладнень.

Причини зробити щеплення

Захворювання, які зазвичай спричиняють важкі наслідки для дітей, можуть негативно впливати на здоров’я дорослих. Вакцинування дорослих допомагає запобігти серйозним ускладненням в разі інфікування.

Ефект від вакцинації, проведеної у дитинстві, може послабшати з часом. Деякі вакцини залишають захист протягом багатьох років, але ревакцинація може бути необхідною для підтримання ефективності.

Вакцинація в Україні - щеплення

Вакцинуватися насамперед важливо літнім людям або особам із певними хронічними захворюваннями. Це підвищує стійкість до інфекцій та ризик важких ускладнень.

Вакцинація дорослих є надзвичайно важливою під час спалахів та епідемій. Це допомагає запобігти швидкому поширенню захворювань.

Вакцинація і вагітність

Перед планованою вагітністю майбутнім батькам рекомендується вакцинуватися. Це забезпечує захист немовляти в перші місяці його життя.

Певні професії можуть підвищити ризик зараження. Вакцинування допомагає зменшити цей ризик і зберегти здоров’я.

Важливо вакцинуватися навіть у випадках, коли не відомо, які вакцини були зроблені в дитинстві. Це допомагає забезпечити повний захист від захворювань.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦