Леді Ді неодноразово дивувала своїми сукнями на офіційні та вечірні заходи. Однією з найвідоміших є “сукня Траволта”.

Багато суконь Діани з 1980-1990-х років досі актуальні, адже у принцеси був смак, а створювали їх найкращі тогочасні модельєри.

Раніше ми розповідали про фірмовий трюк королеви Єлизавети з макіяжем.

Культове вбрання принцеси Діани – “сукня Траволта”

Принцеса Діана

Принцеса Уеальська восени на вечірній захід тодішнього президента Рональда Рейгана та першої леді Ненсі Рейган обрала довгу сукню-“рибку” темно-синього кольору, плечі та декольте було оголеним. Вперше Діана у ній з’явилася у листопаді 1985 року на вечерю у Білий дім.

Хто створив вишукане вбрання Діани

Сукня принцеси Діани

Культову сукню створив британський кутюр’є Віктор Едельштейн, який неодноразово працював з принцесою від 1980-х років.

Співпраця розпочалася з того, що Діана прийшла до нього в майстерню та побачила бордову версію цієї сукні. Вона попросила зшити для нею таку ж, але тільки у темно-синьому кольорі для вдалого поєднання з сапфірами та кольором її очей.

Принцеса примірювала вбрання у свої апартаментах у Кенсінгтонському палаці. Її дуже сильно вразив кінцевий результат, тому вона одразу показала чоловіку Чарльзу і він сказав, який прекрасний вигляд має у цій сукні разом з коштовностями. Вже на той час пара була у складних стосунках.

Всі погляди у Білому домі були на Діані

Принцеса Діана - Джон Траволта

Діана одягнула цю вишукану сукню у Білий дім і прикувала до себе погляди усіх гостей. Цей образ зробив історичним Джон Траволта, який також був на заході. Молодий актор запросив принцесу Уельську потанцювати у вестибюлі під музику з “Лихоманки суботнього вечора” (фільм 1977 року, де знімався Траволта). Наступного дня розлетілися фото, з’явившись у всіх газетах. Сукню Діани назвали як “сукня Траволти”.

Актор каже, що ту сукню пам’ятає і досі. Траволті запропонувала запросити Діану на танець Ненсі Рейган і “все відбулося ніби уві сні”.

Що сталось з сукнею після загибелі принцеси Діани

Сукні принцеси Уельської на аукціоні Christie's у Нью-Йорку до продажу

Діана часто одягала “сукню Траволта” за своє життя на різні світські заходи та навіть позувала у ній для портрета, який став останнім у її житті. Незадовго до автокатастрофи, де та загинула, сукня була продана на благодійному аукціоні Christie’s. Виручені гроші передали Онкологічному фонду Королівської лікарні Марсдена та Фонду боротьби зі СНІДом.

Сукню купила Морін Дункель з Флориди за 100 000 фунтів стерлінгів (122 тисячі доларів), а також інші 9 суконь принцеси. “Сукня Траволта” тоді була найдорожчою із всіх проданих на аукціоні.

Сукня принцеси Уельської на аукціоні Christie's - Нью-Йорк

Дункель досить довго зберігала вбрання, але 2011 року через банкрутство виставила на аукціон сукні Діани. Тоді її не вийшло продати, а тільки через кілька років темно-синє оксамитове вбрання вдалося продати на Лондонському аукціоні за 240 тисяч фунтів стерлінгів. Сукню купив невідомий чоловік з Британії для своєї дружини.

Плаття принцеси Діани під час аукціону Керрі Тейлор

У 2019 році сукню знову продали за 264 тисячі фунтів стерлінгів. Покупцем стала благодійна організація Historic Royal Palaces, яка дбає про королівські пам’ятні речі. Після цього вона опинилася у королівській колекції.

Сукня принцеси Діани - принцеса Діана

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦