Мовознавиця не перепросила, а продовжила скандал новими заявами

Колишня народна депутатка, мовознавиця та викладачка Львівської політехніки Ірина Фаріон образила військових. Вона сказала, що не може назвати українцями тих захисників, які говорять російською мовою.

Скандальна заява Фаріон

Її заява прозвучала 5 листопада в етері програми “Рандеву з Яніною Соколовою”. Фаріон розкритикувала російськомовних військовослужбовців та згадала у контексті бійців Третьої штурмової бригади (“Азовці”). Вона сказала, що не може “назвати їх українцями”.

Після хвилі хейту за ці слова Фаріон опублікувала у Телеграм-каналі нове повідомлення, в якому заявила, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”, а також назвала російськомовних захисників “москворотими”.

Реакція Азову

Колишній командир полку “Азов”, заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін у відповідь на образливі заяви ексдепутатки сказав: “Ніхто тобі не давав права відкривати рота в бік бійців Азова, Третьої штурмової або будь-якого іншого підрозділу української армії. Тому просто йди ти нах*й!”.

Він також закликав правоохоронні органи звернути увагу на слова Фаріон.

Реакція омбудсмана

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець після заяви Фаріон звернувся до відповідних органів “щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування”.

“Особисто звернувся до відповідних органів державної влади — Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування”, – повідомив Лубінець.

Також відреагував заступник голови Комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв. Він закликав СБУ перевірити скандальні висловлювання мовознавиці.

Він додав, що під час війни такі її дії особливо небезпечні й “становлять загрозу національній безпеці України”.

Читайте також: В ОП відреагували на статтю Time про “зраду” Зеленського

Студенти проти Фаріон

7 листопада в університеті, де викладає Ірина Фаріон, на одному з корпусів з’явилися листівки із закликом звільнити викладачку. Двері будівлі обклеїли такими листівками: “Фаріон – геть з політехніки”, “Чому в політесі досі працюють паплюжники честі українських воїнів?”, “Мовчання – ознака згоди”.

Відповідь Львівської політехніки

Національний університет «Львівська політехніка» опублікував на своєму сайті наступну інформацію: «Кожен воїн, який боронить нашу землю і наш народ, заслуговує найвищої поваги й вдячності».

Однак у виші відмовилися звільняти скандальну викладачку:

“У виші діє кодекс корпоративної культури, який визначає моральні принципи, правила та норми спілкування і поведінки учасників академічної спільноти нашого університету. Однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦