У Дагестані 29 жовтня відбулися масові заворушення, направлені проти євреїв. Антисеміти спочатку атакували готель “Фламінго” у Хасавюрті, де на їхню думку проживали мешканці Ізраїлю, потім спалили у Нальчику єврейський культурний центр.

Антисемітські погроми у Дагестані

Під вечір натовп атакував аеропорт у Махачкалі, де мав приземлитися літак, що прямував з Тель-Авіва. Спочатку натовп атакував будівлю аеропорту, згодом протестувальники дісталися злітно-посадкової смуги, де стояв літак з Дубая. Вони вигукували різні образливі слова у бік євреїв та підтримували Палестину, розмахуючи прапорами цієї країни. Вони скандували “Смерть євреям!”.

Розлючені дагестанці зупиняли кожного, хто виходив з аеропорту та з терміналів. Натовп перевіряв у людей документи.

Сутички з силовиками

Згодом місцева влада пригнала до аеропорту автозаки, загони спецпризначенців та силовиків. Однак вони особливо не втручалися, аж поки натовп не почав атакувати представників правоохоронних органів.

Спочатку надходила інформація, що на борту літак не було ізраїльтян. Про це повідомила влада Ізраїлю. Однак згодом з’ясувалося, що там було 15 громадян Ізраїлю. Їх вдалося безпечно евакуювати.

Коли протестувальники дізналися про це, вони почали атакувати силовиків. У мережі з’явилося відео, як правоохоронці стріляли у повітря, коли розганяли натовп в аеропорту.

Росія знайшла винних

Глава Дагестану Сергій Меліков назвав заворушення в аеропорту Махачкали «грубим порушенням закону» та звинуватив їх учасників у тому, що вони «устромили ніж» у спину тим, хто «бореться з нацистами» в Україні.

За його словами, всі жителі Дагестану співпереживають «жертвам дій неправедних людей та політиків та моляться за мир у Палестині». Також він пообіцяв, що правоохоронні органи дадуть правову оцінку події.

Меліков заявив, що події в аеропорту намагалися дестабілізувати «противники нашої країни» з-за кордону. Зокрема. він згадав телеграм-канал “Ранок Дагестану”, в якому мешканців республіки закликали виходити на протести.

“Сьогодні ми отримали абсолютно перевірену інформацію про те, що канал “Ранок Дагестану” адмініструється та регулюється з території України — зрадниками, бандерівцями”, – сказав глава Дагестану.

Раніше: Рогозін хоче вдарити по Києву космічною ракетою. Експерт пояснив, чи можливий такий варіант.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦