Екіпаж мав швидше вивести корабель в експедицію через загрозу війни

30 січня 2022 року у протоці Дарданелли сталася зустріч несподіваного характеру, коли “Ноосфера”, український криголам, спротивився шести російським військовим кораблям.

Про це розповів в коментарі ТСН.ua ветеран АТО, політичний та військовий аналітик, очільника Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Зустріч Ноосфери з кораблями ЧФ РФ

Дикий згадав про той період, коли Україна придбала криголам “Ноосфера” у Великій Британії перед визначенням великої загрози війни з Росією. Сталося це в лютому 2022 року, тож великою турботою для науковців було якнайшвидше вивести корабель в експедицію для запобігання можливому нападу.

“Ми кілька місяців працювали 24/7, щоб вивести наш український криголам в безпечне місце. Бо судно, яке стояло в порту Одеси, загрожувало потрапити під “приліт”. Тоді нам було невідомо, чи зможемо утримати Одесу. Ми докладали значних зусиль для відправлення цього судна в експедицію”, – розповів Дикий.

За його словами, “Ноосфера” вийшла в напрямку Антарктиди лише через 5 місяців після покупки Україною. Ця швидкість була рекордною, оскільки подібний корабель, придбаний Болгарією, не вирушив у плавання аж до 2023 року.

30 січня 2022 року, в момент проходження через Дарданелли, “Ноосфера” зустріла шість російських великих десантних кораблів, які брали участь в війні. Капітан судна повідомив Євгену Дикому, що російські кораблі йшли в бойовому порядку, підтверджуючи загрозу конфлікту.

Читайте також: Рогозін хоче вдарити по Києву космічною ракетою: експерт пояснив, чи можливий такий варіант

Криголам Ноосфера – що відомо

Український криголам “Ноосфера” – це флагман українського науково-дослідного флоту. Він був придбаний у Великої Британії у 2021 році й 29 жовтня 2021 року був перейменований на “Ноосфера”.

Криголам має довжину 99 метрів, ширину 18,85 метра і водотоннажність 5732 тонни. Він оснащений потужним двигуном, який дозволяє йому пробивати кригу товщиною до 2,5 метрів.

Криголам “Ноосфера” призначений для проведення науково-дослідних робіт в Арктиці та Антарктиці. Він також може використовуватися для рятувальних операцій та транспортування вантажів.

У 2022 році криголам “Ноосфера” здійснив свій перший антарктичний рейс. Він доставив вантажі та обладнання на українську антарктичну станцію “Академік Вернадський”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦