Під час війни провести вибори в Україні неможливо

В умовах війни в Україні неможливо провести вибори президента, які мали б відбутися у травні 2024 року.

Згідно з Конституцією, президента в Україні обирають на 5 років, а коли термін спливає, мають відбутися вибори глави держави. Однак через воєнний стан законом заборонено проведення волевиявлення народу.

Обрати главу держави українці можуть лише через 30 днів, як скасують дію “Правового режиму воєнного стану”.

Коментар експертів

Політолог Володимир Фесенко у коментарі ТСН висловив думку, що питання має закрити Конституційний суд.

“У Конституції говориться про продовження повноважень Верховної Ради, поки діє воєнний стан. Про президента так не сказано, як і про місцеві органи самоврядування”, – пояснив він.

Він додав, що коли закінчиться термін Зеленського. то обов’язки президента не перейдуть голові українського парламенту.

Виклики та небезпека

Політичний експерт Максим Джигун зауважив, що вибори мають охоплювати всі українські території, а нині частина з них перебуває під окупацією російської армії.

Проведення виборів у таких умовах, додав він, було б “ударом узагалі по українській державності”.

Також читайте: Що Росія зробить з Україною у разі перемоги, прогноз експерта

Також він нагадав, що через війну велика кількість громадян України виїхала за кордон. Тож, якщо проводити вибори, потрібно створити умови й для їхнього голосування.

Експерт із політичних питань Українського інституту майбутнього Ігор Попов нагадав, що Велика Британія не проводила вибори під час Другої світової війни, хоча Ізраїль навпаки – там всі вибори проходять в умовах постійних безпекових загроз.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦