У Міноборони прокоментували історію зірваних постачань

Україна без західного озброєння могла б вже програти війну. І поки постачання техніки та боєприпасів триває у постійному режимі, українські чиновники допускають зрив постачань від експортерів з-за кордону.

Зірване постачання на мільярди

2023 року польська Alfa не виконала кілька контрактів на 3,5 млрд. Виконавши лише 10% від затверджених умов фірма взагалі хоче розірвати контракт.

У Міноборони України пояснили ТСН, що з компанії Alfa sp z oo Мін’юст буде стягувати до 20 млн євро боргу та 5,5 млн євро штрафних санкцій. Справою вже зайнялися в міжнародних арбітражних судах.

Хто відповідальний за вибір ненадійних постачальників

У Міноборони пояснили, що закуповують та замовляють необхідне озброєння чи спорядження відповідно до законодавства.

У випадку з Alfa sp z oo закупівлю оформлювали в Міноборони за участі профільних структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України із залученням представників Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ.

У МОУ запевнили, що ситуація не вплине на роботу з іншими польськими постачальниками.

Чи триватиме допомога від США

У Міністерстві оборони України запевнили, що постачання зброї та боєприпасів не зупиниться.

“Відповідно до запевнень американської сторони, у наявності достатньо фінансових повноважень для продовження задоволення потреб України”, – зазначили у відомстві.

Що таке Агенція оборонних закупівель

Нині в Україні усіма закупівлями зброї займатиметься Агенція оборонних закупівель. Там нині працює менш ніж половина із запланованого штату співробітників — лише 120 працівників з 332.

Агенція відповідатиме за “своєчасність та відповідність ухваленим рішенням щодо захисту національних інтересів України, забезпечення потреб безпеки й оборони” тощо.

У Міноборони додають, що у відомстві є уповноважена особа з питань запобігання корупції.

“Агенція у своїй діяльності робить наголос на професіоналізації оборонних закупівель, використанні сучасних фінансових інструментів, системності, послідовності та впорядкованості закупівельного процесу, системним та ґрунтовним дослідженням світового ринку озброєнь, налаштуванню взаємодії та комунікації із ЗСУ як внутрішнім замовником”, – запевнили в Міноборони.

Раніше речник Пентагону підтвердив умови постачання ракет ATACMS Україні та назвав гарантії їхнього використання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦