Однак для військовозобов’язаних буде умова

Через воєнний стан, оголошений в Україні з лютого 2023 року, військовозобов’язані чоловіки 18-60 років не можуть виїжджати за кордон. Однак депутати хочуть скасувати обмеження.

Ініціатива нардепів

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 8029. Його автором став “Слуга народу” Георгій Мазурашу.

Він пропонує випускати за кордон чоловіків, які матимуть певні документи. Зокрема, що чоловік перевозить гуманітарні вантажі, або вчитиметься за кордоном. Також виїхати дозволять тим, хто має погодження з ТЦК.

Також депутат пропонує випускати за кордон тих, хто рахунок у державному банку й готовий сплачувати внески за виїзд на спецрахунок ЗСУ.

Платити за повернення в Україну

У проєкті закону також зазначається, що з чоловіків, які виїхали з України після 24 лютого та хочуть повернутися, будуть збирати “благодійні внески”. Сума – 25 890 гривень за кожен місяць перебування за кордоном під час дії воєнного стану.

“Це означає, що в’їзд в Україну чоловікам, які виїхали без дотримання цих вимог, можливий лише у разі сплати внеску”, – розповіла ТСН адвокатка Марина Бекало.

Додамо, що законопроєкт № 8029 поки не передано для вивчення та опрацювання до профільних парламентських комітетів.

Більш детально про е-реєстр військовозобов’язаних ви можете дізнатися за цим посиланням.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦