Вони “полюють” на безплатний одяг, їжу та гроші

Громадяни Російської Федерації, аби отримати допомогу у країнах Євросоюзу, почали прикидатися українськими біженцями.

Про це повідомив український письменник та викладач Андрій Курков, який сам став свідком такого випадку у Польщі.

За його словами, якось біля ресторану він помітив, що до закладу хоче увійти юнак, однак його не впускають. Хлопець ламаною англійською стверджував, що він з України та голодний. Казав, що хоче безплатно повечеряти.

Викриття обману

Курков підійшов, аби допомогти перекласти співробітникам закладу слова юнака.

“Коли я звернувся до хлопця українською, у нього трохи перекосило рота. Він щось прошепотів зовсім іншою, але теж слов’янською мовою, і пішов геть. Тобто виявився зовсім не українцем. Я був трохи заскочений і пояснив співробітнику ресторану, що той хлоп не був українцем. Чоловік подивився на мене так, наче він це і сам знав”, – каже письменник.

У коментарях до посту Куркова користувачі розповіли про схожі випадки, які вони бачили або чули.

Так, одна з підписниць Куркова розповіла, що у Варшаві бачила жінок балканської зовнішності, які ходили з табличками “біженці з України” і просили гроші. Коли вона звернулася до них українською, вони швидко розійшлися в різні боки.

Перевірка українською мовою

Інша дописувачка розповіла, що у Німеччині бачила молодого хлопця, який чіплявся до перехожих і просив гроші на їжу, показуючи табличку, що він українець. Коли вона заговорила з ним українською, він кинувся бігти.

У деяких випадках зловмисники в Європі не просто збирають гроші на вигляд на ЗСУ, а й використовують українські прапори для шахрайства.

Росіяни ганьблять Україну, вдаючи з себе українців

Такі випадки є серйозною проблемою, оскільки вони шкодять репутації України та українських біженців. Вони також можуть ускладнити надання допомоги справжнім переселенцям.

Організації, які надають допомогу біженцям, закликають бути обережними й не надавати допомогу людям, які викликають підозру. У разі сумнівів слід звернутися до поліції.

Нагадаємо, уряд Швейцарії розглядає нову програму підтримки українських біженців. Зокрема, країна планує виділити гроші на повернення громадян України додому.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦