Фахівці дали поради, як батькам розпізнати згубні наміри своїх дітей

У Києві лише у жовтні сталося чотири випадки самогубств серед підлітків. Останній трагічний інцидент відбувся 9 жовтня – двоє дівчат 17 і 18 років зістрибнули з багатоповерхівки. Перед цим з висоти зістрибнули брат з сестрою, яким було 18 та 19 років.

Чому діти зважуються на останній крок

Психологиня центру “Голоси дітей”, кандидатка психологічних наук Олена Лісова у коментарі BBC пояснила: “Один із найпопулярніших запитів серед підлітків до нас зараз — це звернення, повʼязані із думками про самоушкодження”.

Вона зауважила, що підлітки дуже чутливі до поведінки своїх однолітків, тому можуть наслідувати вчинки інших дітей.

Чи вплинула війна на дітей

Психологиня вважає, що трагічні події, що тривають в Україні, мають вплив не лише на психіку дітей, а й на дорослих. Однак саме діти переживають через війну набагато більше.

“Соціальна ізоляція підсилює кризові процеси зростання і може стати каталізатором до суїцидальної поведінки”, – додала Олена Лісова.

Що турбує підлітків

Психотерапевтка Тіна Берадзе сказала BBC Україна, що рівень самогубств зростає саме серед дітей підліткового віку, оскільки з 11-12 років у них змінюються інтереси, поведінка тощо. Їм також важко пристосувати до гормональних та інших змін в організмові.

У такому віці діти намагаються прикувати до себе увагу. Також вони стають вразливими, особливо якщо немає порозуміння з батьками.

Тривожні сигнали

Фахівці радять батькам звертати увагу на різкі зміни у поведінці своїх нащадків. Спробуйте поговорити та поцікавитися, що турбує дитину. Спитайте, чи потрібна ваша допомога. Не критикуйте дитину й не чиніть тику щодо неї.

Зверніть увагу на такі речі:

  • Різка зміна поведінки на пригнічений настрій
  • Дитина перестала займатися улюбленими справами
  • Часті зміни настрою
  • Нові підозрілі друзі
  • Нарко- чи алкозалежність
  • Дитина починає часто говорити про смерть

Психологи кажуть, що дорослі перед суїцидом зазвичай не виявляють ознак, що вони зважаться на такий крок. Що стосується дітей – вони подають сигнали дорослим, аби ті нарешті звернули увагу на їхні проблеми.

Фахівці радять: якщо ви помітили ознаки, що дитина може зважитися на суїцид, негайно зверніться до спеціаліста.

Нагадаємо, у Києві підлітки влаштували булінг своїй однолітці та почали кидатися в неї яйцями.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦