За повернення додому українці отримають до 5 тисяч доларів

Уряд Швейцарії розглядає нову програму підтримку українських біженців. Зокрема, країна планує виділити гроші на повернення громадян України додому.

Скільки заплатять українцям

Як повідомляє SwissInfo, нині обговорюється разова допомога у розмірі від тисячі до чотирьох тисяч швейцарських франків (від 1090 до 4355 доларів) на одну людину.

У такий спосіб влада Швейцарії планує виселити до 80% біженців з України (70 тисяч осіб).

Умови утримання грошей

Державний секретаріат з міграції (SEM) планує скасувати тимчасовий захист біженців (статус S) наступного року, а можливо й у 2025 р.

Що стосується решти 20% українців (14 тисяч), то вони матимуть змогу дочекатися моменту, коли закінчиться строк перебування в країні.

Ця програма розрахована на те, що більшість українців захочуть отримати значні суми та виїхати додому добровільно. Влада Швейцарії вважає, що чи довше українці перебувають в цій країні, тим менші шанси, що вони захочуть виїхати додому.

Що стосується “вразливих людей”, їхній виїзд узгоджуватиметься як окремі випадки. Таким чином близько тисячі дітей з України та 1600 осіб віком 75 років та з вадами здоров’я зможуть залишитися у Швейцарії надовше.

Нагадаємо, ухвалений Америкою минулого року закон про лендліз для України та і не був застосований на практиці. А 3 жовтня 2023 року він взагалі втратив чинність.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦