Цей перелік реформ необхідний для подальшої фінансової підтримки

Сполучені Штати Америки рекомендували України здійснити низку реформ для збереження міжнародної підтримки. Ці реформи необхідні також для інтеграції у Європейську спільноту та для вступу у НАТО.

Список вимог до України

Днями Сполучені Штати відправили українській владі та міжнародним партнерам відповідний лист зі списком реформ. У ньому міститься приблизно двадцять пунктів. Деякі з них треба виконати упродовж трьох місяців, а на деякі реформи надано термін до 18 місяців.

Зазначається, що виконання Україною переліку реформ гарантуватиме подальше продовження отримання допомоги від Сполучених Штатів.

Якими мають бути реформи

Найперше, що потрібно зробити Україні – це посилити антикорупційні закони. Зокрема, унормувати роботу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), збільшити кількість слідчих НАБУ, обрати нового главу НАЗК, завершити перезапуск Вищої ради правосуддя.

Також у США вимагають від влади:

  • лібералізації тарифів на природний газ та електроенергію;
  • впровадження методології оцінки ризиків для прийняття рішень щодо пріоритетів спостережної діяльності;
  • підготовки основ оздоровлення банків;
  • перегляду процедури управління державними інвестиціями;
  • призначення Наглядової Ради ОГТСУ;
  • прив’язку реєстру декларацій до інших баз даних та реєстрів;
  • підготовку податкової та митниці до майбутніх реформ.

Як пояснили у Посольстві США в Україні, перелік реформ вони надали для подальших консультацій з Україною та її партнерами.

Реакція української сторони

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що у США вимагають від України “дати можливість підвищувати ціни і водночас балансувати зростання цін субсидією”.

“Так, ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим… У бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії”, – додала вона.

Раніше в НБУ зробили важливу заяву про ціни в Україні.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦