Замість дронів росіяни будуть бити “Іскандерами”

Днями Головне управління розвідки Міноборони України попередило, що Росія вздовж кордону з Україною розмістила до 5 сотень пускових установок “Іскандер”. За даними ГУР, з цих установок російські бойовики зазвичай атакують цивільні об’єкти.

Нова небезпека від Росії

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що наразі російська сторона не має такої великої кількості іранських дронів Shahed-136, тож буде використовувати для атак наявну зброю.

У своєму YouTube-каналі Жданов зазначив, що розміщення такої кількості установок “Іскандер” вздовж кордонів України може означати, що окупанти битимуть по населених пунктах ракетами з дальністю до 500 – 1 500 км.

Однак, зауважив він, на озброєнні Росії станом на березень 2023 року нараховувалося 144 ракети для “Іскандерів”. І якщо Росія може виготовляти до 10 ракет на місяць, то наразі їй доступні для ударів по Україні приблизно 190 ракет – по 4 на одну пускову установку.

Де Росія бере шахеди

Тим часом Повітряні сили Україні фіксують, що росіяни останнім часом масовано запускають по об’єктах в Україні меншу кількість ракет, а більшу кількість дронів. Лише за початок вересня російські бойовики запустили вже 168 Shahed-136.

Жданов нагадав, що Росія заявляла про готовність виробляти 6 тисяч БПЛА на рік (або 500 на місяць). Однак він не упевнений в такій спроможності росіян.

“Вони випускають їх в місяць десятками, але не сотнями”, – сказав він.

Чому не можна вдарити по “Іскандерах”

Жданов також пояснив, чому українські сили не можуть атакувати російські літаки, які запускають ракети по Україні.

Він зауважив, що військова авіація для завдання ударів не підлітає близько до кордонів. Також удари завдаються з глибини Росії.

“Туди ми дійсно не дістаємо”, – сказав Олег Жданов.

Раніше в Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що російські підприємства зіткнулися з новою проблемою – нестачею компонентів для виготовлення зброї.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦