Цього року для жителів України існує ризик поширення нового інфекційного захворювання.

За словами заступника глави Міністерства охорони здоров’я Ігоря Кузіна, у 2023 році висока ймовірність захворіти на кір. Про це пише OBOZREVATEL.

Раніше ми писали, що вчені тестують таблетки проти раку на людях.

Україні загрожує спалах кору

Спалах кору - кір симптоми

Кузін зазначив, що люди хворіють на кір з певною періодичністю. Спалахи цього інфекційного захворювання залежать від кількості невакцинованих осіб.

Раніше експерти вважали, що в Україні та інших країнах спалах кору міг припасти на 2021-2022 рр. Але цього не сталося, оскільки дорослі та діти дотримувалися самоізоляції, карантинних обмежень та протиепідемічних заходів через COVID-19.

За словами заступника міністра, можливість поширення кору вкрай скорочує відсутність контактів з хворими та уже зараженими.

Через російське повномасштабне вторгнення не всі діти вчасно отримали щеплення від кору, оскільки родини змінювали місце проживання, шукали нових лікарів та через ворожі обстріли часто могли не потрапити на прийом. Це спричинило реальну загрозу нового спалаху.

Кузін пояснив, що має бути вакциновано не менш як 95% населення кожного року, щоб цього спалаху кору уникнути. Тільки за 2018 рік в Україні 55 тисяч осіб перехворіли на кір, з яких 16 випадків були летальними.

Що таке кір та які симптоми

Кір це - симптоми кіру - кір

Кір – це небезпечне інфекційне захворювання, яке може проявлятися наступними симптомами:

  • підвищення температури тіла через 10-12 днів після зараження, яка триває до 7 днів;
  • нежить, кашель, почервоніння очей та сльозотеча;
  • маленькі білі плями на внутрішній поверхні щік;
  • висип, який тримається 5-6 днів, і починає з’являтися з обличчя та шиї.

Кір може призвести до розвитку пневмонії, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, інвалідності та смерті.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦