Зростає кількість хворих на коронавірус, аденовірус і скарлатину

В Україні через війну почали поширюватися стійкі до антибіотиків інфекції, йдеться у дослідженні Центру громадського здоров’я України.

Протягом листопада та грудня 2022 року співробітники центру проводили дослідження у трьох обласних лікарнях. З 353 розглянутих ними пацієнтів 14% заразилися інфекціями під час перебування у лікарні. При цьому 60% хворіли на інфекцію, стійку до антибіотиків широкого спектра. У 2016 році схоже дослідження показало, що лише 5,5% пацієнтів отримали інфекцію під час перебування у лікарні.

У звіті дослідники просять міжнародних партнерів розробити заходи щодо боротьби зі стійкими до антибіотиків інфекціями в Україні. «Для порятунку життів усередині України та обмеження міжнародного поширення необхідно терміново вживати заходів», — йдеться у повідомленні.

Вчені відзначають, що велику роль у зростанні стійкості до антибіотиків зіграла війна. Її наслідки включають зниження середнього рівня гігієни, а також непостійну доступність тестів на чутливість до антибіотиків.

Експертка у коментарі ТСН розповіла про хвороби, які нині циркулюють в країні.

Вірусологиня та професорка Алла Мироненко, яка зараз працює у ДУ “Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, розповіла: з початком похолодання, українці переживають не лише випробування війною, а й продовжують хворіти, рятуючись від вірусів.

За її словами, третина дослідних зразків, які наразі тестуються – позитивні на коронавірус. Ми шукаємо також інші патогени, шукаємо й грип, але поки не знайшли його у Києві. Можливо, ситуація зміниться за тиждень.

А по Україні чекаємо поки Центр громадського здоров’я підготує відповідний бюлетень, аби розуміти, якою є реальна ситуація з грипом у регіонах. Бо за попередні два тижні там було всього по 1 позитивному зразку на грип. Тобто поки не йдеться про епідемію грипу.

А ось коронавірус, дійсно, активізувався. Це сталося ще десь з початку осені і помалу-помалу зараз він починає зростати. Тому дійсно, багато людей хворіє, але, на щастя, мало пацієнтів потребує госпіталізації – це в основному люди, які мають багато хронічних захворювань, знаходяться у стані декомпенсації або самотні громадяни, яких немає кому доглядати. Таких, дійсно, госпіталізують до медичних закладів. Але такого, як було у розпал пандемії у перші три хвилі, коли людям не вистачало кисневих масок, на щастя, зараз немає.

Коли приймати антибіотик

За словами тих, хто вже перехворів, антибіотик їм не допоміг, а хворіти людям довелося до трьох тижнів. Алла Мироненко зауважила: “Тут важливо розуміти, що інші респіраторні вірусні інфекції теж мають місце. Особливо, аденовіруси у дітей дошкільного віку, а ще риновіруси, РСВ – респіраторно-синцитіальний вірус. Ці віруси теж присутні, але превалює все ж SARS-CoV-2 – коронавірус, який викликає COVID-19”.

Щодо антибіотиків, то хочу зазначити, що хворі не можуть самостійно їх приймати, лише за призначенням лікаря, якщо є для цього показання.

Читайте також: Лікарі перевірили, чи допомагають хворим молитви

Антибіотики на сам вірус не впливають, вони діють на бактеріальну флору, яка активізується при руйнуванні вірусом клітин дихального епітелію. Якщо це вже почалося, то імунна система не справляється і починається бактеріальна пневмонія. Щоб зрозуміти, коли призначати антибіотик – пацієнт має здати аналіз крові. А вже за результатами лікар може призначати або не призначати антибіотики, в залежності від стану пацієнта.

Мироненко також закликала людей бути уважними до свого здоров’я та звертатися до лікаря при перших симптомах респіраторної інфекції.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦