Військово-політичні експерти поділились думками про смерть очільника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина та наслідки цієї події для РФ та України.

Нещодавно офіційно стало відомо про те, що Пригожин “згорів на роботі” під час подорожі літаком з Москви до Санкт-Петербурга. Його особистий повітряний транспорт був збитий російською ППО у Тверській області. Про те, як надалі розвиватимуться події у ворога, розповіли експерти сайту ТСН.ua.

Читайте також: Зеленський натякнув, хто причетний до загибелі Пригожина

Смерть Пригожина – це помста Путіна за бунт “Вагнера”

Військовий експерт Олег Жданов вважає загибель Пригожину помстою російського диктатора владіміра путіна за бунт “Вагнера”, який стався в кінці червня 2023 року.

За його словами, одразу після тих подій та походу на Москву стало зрозуміло, що Пригожину не жити. Оскільки Кремль не пробачає таких вчинків, які могли б позбавити путіна влади, і питання “виведення з гри” очільника ПВК “Вагнер” було тільки питанням часу.

Пригожин помер в авіакатастрофі: як будуть діяти ФСБ

Фото 1

Жданов назвав два ймовірних варіанти щодо того, як будуть розвиватися події у РФ.

1. Певне затишшя у РФ, оскільки ФСБ може почати очікувати. Оскільки неприємний випадок з Пригожиним стався, коли вони висловили путіну свої вимоги щодо керівництва Міноборони РФ.

2. Радикальні кроки ФСБ проти глави Кремля та його послідовників. Силовий сценарій поки є найбільш імовірним.

Як смерть Пригожина може вплинути на війну в Україні

Жданов вважає, що смерть Пригожина дійсно матиме вплив на розвиток військової ситуації в Україні. Проте цей вплив на війну буде не одразу і не безпосередньо, а з відкладеним ефектом.

За його словами, найперше – це спричинить хаос в РФ. Адже в росії триває серйозна внутрішня боротьба за місця при владі і це може ослабити військове керівництво РФ, а згодом буде на користь Україні.

На думку ексзаступника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка, смерть Пригожина сигналізує всім іншим, незгідним з владою путіна, що з ними буде. Російський диктатор продемонстрував свою мстивість і натякнув, що з ним треба йти до кінця.

Вбивство Пригожина було запланованим

Романенко нагадав, що Путін ще раніше обіцяв розправитися з Пригожиним, тому його смерть – це виконання обіцянки. І сталося це всього за два місяці після бунту “Вагнера”.

Також з’явилася інформація, що Пригожин міг підлаштувати свою смерть, а на борту літака була підставна особа. Проте експерт “Інформаційного спротиву” Олександр Коваленко стверджує, що це очільнику ПВК ні до чого, а інсценування смерті не було.

На його думку, це чітка та прицільна ліквідація, яка є частиною загальних чисток у РФ “розмовляючих голів”. Тому “зрадника Пригожина” ліквідували за наказом путіна та очільника Міноборони РФ Сергія Шойгу.

Що буде з ПВК “Вагнер” після смерті Пригожина

Коваленко зауважує, що для РФ не буде якихось серйозних наслідків від “вагнерівців”. Так само не буде повторного походу на Москву чи бунту, оскільки це мало бути швидко та в перші дні після авіакатастрофи.

В майбутньому ПВК “Вагнер” може стати офіційною частиною російської армії і їх змусять перейти на контракт до ЗС РФ. Невдалим для України буде те, що їх будуть масово відправляти в Україну на забій.

Для України ця смерть – тільки полегшення в моральному аспекті, оскільки ще одного військового злочинця було знищено.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦