ASMPA – це надзвукова крилата ракета з ядерною боєголовкою 

22 травня 2024 року Франція успішно провела випробування модернізованої ядерної ракети ASMPA-R, що стало значним кроком у модернізації ядерного потенціалу країни.

Ракета, запущена з винищувача Rafale, продемонструвала свою точність та надійність, підтвердивши готовність Франції до захисту своїх інтересів на світовій арені.

Цей успішний пуск знаменує собою початок серійного виробництва ASMPA-R, яка згодом замінить ракети попереднього покоління на озброєнні французьких ВПС та ВМС.

Також читайте: У Пентагоні знову повторили заборону про удари по території РФ

Міністр оборони Франції Флоранс Парлі висловила своє задоволення результатами випробувань, підкресливши важливість цієї програми для підтримки ядерного стримування країни.

Літак з ядерною ракетою ASMPA-R

“Цей успіх є свідченням невтомної роботи та досконалості наших інженерів та військових, – заявила Парлі. – Модернізація ASMPA-R є ключовим елементом нашої стратегії стримування, яка гарантує, що Франція завжди буде готова захистити себе від будь-якої загрози”.

ASMPA-R – це надзвукова ракета з ядерною боєголовкою, призначена для ураження цілей на дальності до 300 кілометрів. Вона є важливою частиною французької ядерної тріади, яка також включає балістичні ракети наземного базування та ракети, що запускаються з підводних човнів.

Розробка ASMPA-R ведеться спільно французькими компаніями MBDA, Dassault Aviation та ONERA за підтримки оборонного агентства DGA.

Цей проект є ще одним прикладом прихильності Франції до інновацій та технологічного розвитку в оборонній сфері.

Очікується, що ASMPA-R надійде на озброєння французьких ВПС та ВМС протягом найближчих років.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦