Існує багато різних міфів про жіночу статеву систему, але така інформація може збити з пантелику та здатися правдивою. Проте важливо знати про головні неправдиві судження щодо цього.

Про це розповіла гінекологиня-ендокринологиня, лікарка УЗД клініки CALM Юлія Мудра.

Міф 1. Вагіна і вульва – одне і теж. Насправді вульва знаходиться на поверхні і це зовнішні статеві органи (низ лобка, великі та малі статеві губи, клітор і капюшон клітора, отвір сечівника, вхід у піхву). А ось вагіна, або піхва, – це внутрішній трубчастий еластичний орган, який закінчується шийкою матки.

Міф 2. Виділення з піхви – це погано. Це неправдива інформація, адже виділення є нормальним явищем для жіночого організму. Вони виділяються завдяки залозам, які є в цервікальному каналі, а також слизовій піхви. Тому так і з’являються вагінальні виділення, а їхня інтенсивність залежить від менструального циклу.

Міф 3. Вагіна може розтягнутися від частих сексуальних контактів. Вагіна – це м’язеві волока. Коли жінка збуджена та розслаблена, піхва стає еластичною та підлаштовується по довжині.

Міф 4. Під час менструації не можна завагітніти. Насправді це хибна думка, оскільки це цілком реально, хоч шанси значно менші. Овуляція може статися в будь-який день циклу, а сперматозоїди одразу не помирають в середині жінки, а живуть у статевих шляхах до 5 днів.

Міф 5. Ознакою цноти є дівоча пліва. Дівоча пліва – це складка слизової оболонки піхви, яка за формою відрізняється у всіх жінок. Вона може бути як кільце, або валик, або ж як півмісяць чи перегородчаста. Тому під час сексу вона може не розірватися або просто розтягнутися. З часом вона зірветься повністю. Під час анального сексу, петингу чи оральних ласок вона буде цілою.

Міф 6. Клімакс настає після 50 років. Менопауза – це коли у жінки відсутня менструація протягом 12 місяців і більше. Вона можна настати як раніше, так і пізніше. На це впливає спосіб життя, стан здоров’я та інші фактори.

Міф 7. ПМС робить жінок агресивними та злими. Перед менструацією змінюється рівень прогестеронів та естрогенів, але в кожної жінки все індивідуально.

Міф 8. Піхву треба мити. Вагіна може самоочищуватися самостійно та не потребує додаткового протирання чи вливання рідини. Тому не потрібно мити піхву, оскільки так ви порушите її мікрофлору.

Міф 9. Здорова піхва не має запаху. У будь-якому випадку запах є, який залежить від рівня PH. Також на це впливає білизна, яку ви носите, активність потових залоз, особистий догляд. Але навіть здорова піхва буде пахнути.

Міф 10. Для здоров’я жінки потрібно займатися сексом. Насправді здоров’я жінки не залежить від кількості інтимних стосунків у її житті. Це більш емоційний чинник, і саме це впливає на працездатність та активність.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦