Часник – продукт, який варто включити у щоденний раціон

Часник містить багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Він може допомогти покращити кровообіг, знищити шкідливі бактерії в кишківнику та зміцнити імунну систему.

Популярний в українській кухні часник можна вживати в їжу в сирому, вареному або смаженому вигляді. Його додають в супи, страви з м’яса, риби та овочів, а також в соуси й маринади.

Чим корисний часник

Він допомагає лікувати інфекції, викликані вірусами та бактеріями, такими як грип, застуда, пневмонія та інші.

Часник має протизапальні властивості, які можуть допомогти зменшити біль і набряк.

Антиоксиданти, що містяться в часнику – аліцини, допомагають захистити організм від пошкоджень, викликаних вільними радикалами.

А ще часник здатен покращити кровообіг, що може знизити ризик серцевого нападу та інсульту.

Як повідомляє ТСН, часник допомагає знизити рівень цукру в крові та захищає хворих на діабет від кардіоміопатії, яка є часто причиною смерті хворих на діабет.

А ще часник здатен захистити печінку від впливу алкоголю.

У народній медицині часником лікують глистові інвазії та радять вживати його тим, у кого проблеми з потенцією. А ще його радять тим, у кого є проблеми з жовчним міхуром.

Варто пам’ятати, що користь часнику підтверджена лише, якщо споживати його у сирому вигляді. Термічно оброблений часник має лише смакові властивості.

Кому не варто вживати часник

Попри переваги, часник має й побічні ефекти.

Оскільки часник здатен посилювати апетит, його не варто вживати тим, хто дотримується дієт та обмежує себе у вживанні їди.

Оскільки часник може розріджувати кров, тому людям з кровотечами та тим, то має проблеми зі згортанням крові, варто відмовитися від споживання часнику.

Часник може взаємодіяти з деякими ліками, тому людям, які приймають ліки, слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням часнику.

При виразці шлунку та при проблемах з кишківником часник протипоказаний.

Йог не варто вживати людям з епілепсією та тим, хто має захворювання нирок і печінки.

При вагітності й годуванню груддю часник протипоказаний взагалі.

Скільки часнику можна їсти

Для того, аби отримати користь від продукту, варто дотримуватися норми, що складає не більше зубчика часнику на день.

Дієтологи радять дорослим не перевищувати дозу у чотири зубчики.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦