Українська мова завжди вражає своїм багатством та різноманіттям. Нещодавно відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко представив цікаве слово – “дармовис”, яке дивує своїм значенням.

Запитуючи про значення “дармовиса”, Авраменко пропонує вибрати правильну відповідь з трьох запропонованих варіантів: гультяй, підвіска або дурниця.

Виявляється, “дармовис” має не одне, а два значення, що здивує багатьох. За словами мовознавця, “дармовис” може означати як підвіску, так і гультяя (гульвіса, нероба, ледар).

Це слово відображає українську ментальність, яка виникала у наших предків. Відповідно до думки того часу, якщо річ не має жодної користі, вона просто висить дарма, як прикраса. Так само й бездіяльна людина, яка нічого не робить, стає марною і називається “дармовисом”.

Цікаво, що одним з аналогічних слів до “дармовиса” або підвіски є запозичене слово “брелок”. І в родовому відмінку правильно вживати не “брелка”, а “брелОка”.

Ця цікава особливість української мови ще раз нагадує про багатство словникового запасу та глибину національної культури. Дослідження таких слів сприяє збагаченню мови та поглибленню розуміння нашої спадщини.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦