Росія далека від встановлення контролю над Донецькою та Луганською областями

Військові операції Росії в Україні виявилися менш ефективними, оскільки російські сили не змогли досягти своєї ключової мети — контролю над Донецькою та Луганською областями до кінця року. Як повідомляє The Economist, українські війська зазнають тиску з боку повільного наступу росіян на Донбасі, проте загалом не фіксується значних успіхів противника.

Росія послаблює натиск

Хоча українські сили залишили Вугледар і ведуть бої на Торецькому напрямку, російські війська застрягли у спробах захопити стратегічно важливі міста, такі як Часів Яр і Покровськ. Попри очікування швидкого просування, наступ росіян сповільнився, а за останні три тижні не було значних територіальних здобутків.

Також читайте: Зеленський змінив позицію щодо переговорів із Росією – Bloomberg

Експерт з оборонних питань Ніко Ланге зазначив, що у Росії недостатньо сил для масштабного наступу на Покровськ. Якщо їй удасться захопити це місто, це може суттєво ускладнити логістику українських військ. Проте успішна операція вимагатиме великих людських втрат для російської армії і може зайняти кілька місяців.

За даними Інституту вивчення війни, російські війська зазнали великих втрат у техніці під час боїв за Покровськ, зокрема втратили щонайменше п’ять дивізій бронетехніки. Українська армія натомість впроваджує стратегію поступового відступу, завдаючи максимальних втрат противнику, що змушує росіян покладатися на ненадійні боєприпаси з Північної Кореї.

Однак попри деякі успіхи України на фронті, зауважується, що Росія ефективно використовує “інформаційну війну”, формуючи уявлення про невдачу України. Це може впливати на військову підтримку з боку західних країн, обсяг якої помітно зменшився у 2024 році в порівнянні з попереднім роком.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦