Штампи у паспортах замінять на нову систему EES

З листопада 2024 року Європейський Союз впроваджує нову систему контролю перетину кордонів для іноземців — Entry/Exit System (EES). Ця автоматизована ІТ-система фіксуватиме в’їзд та виїзд усіх громадян третіх країн, які перебуватимуть на території Шенгенської зони. Штампи у паспорті більше не ставитимуть, а вся інформація про подорожувальника зберігатиметься у цифровій базі даних.

Як потрапити в ЄС

Нововведення стосуватиметься лише короткострокових подорожей, а процес реєстрації відбуватиметься через термінали самообслуговування. Під час першого в’їзду до ЄС збиратимуть біометричні дані — відбитки пальців та фото, які зберігатимуться у базі протягом трьох років. Надалі при перетині кордону достатньо буде сканувати паспорт у терміналі.

Раніше: План перемоги України: про що йдеться у документі Зеленського

виїзд за кордон

Запуск нової системи спрямований на підвищення безпеки та боротьбу з нелегальною міграцією. Завдяки EES можна буде точно відстежувати тривалість перебування іноземців у ЄС та запобігати використанню підроблених документів. Це ускладнить пересування злочинцям, терористам або російським шпигунам, оскільки система одразу сигналізуватиме про спроби використання підроблених паспортів.

Однак нові правила не торкнуться осіб з довгостроковими візами або посвідками на проживання в країнах ЄС. Винятком також є Ірландія та Кіпр, де штампування паспортів залишиться чинним. Крім того, система діятиме в країнах Шенгенської зони, які не є членами ЄС — Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Паралельно з EES, у 2025 році ЄС запустить ще одну систему контролю — Європейську систему інформації та авторизації подорожей (ETIAS). Вона передбачає онлайн-реєстрацію для подорожей у країни Шенгенської зони та сплату збору в розмірі 7 євро.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦