Британський експерт пояснив тактику окупантів

Російські війська обладнують свої ударні безпілотники українськими SIM-картками для більш точного наведення. За даними британських експертів, така практика дозволяє ворогу отримувати точні координати дрона під час польоту та ефективніше коригувати його траєкторію. 

Крім того, використання мобільних мереж спрощує керування безпілотниками та передачу даних.

Нова тактика росіян

За інформацією від британського аналітичного центру Royal United Services Institute, така практика триває вже понад рік. Військовий експерт Джек Вотлінг зазначив, що SIM-картки в дронах “камікадзе” Shahed-136 мають два основні призначення: допомагають визначати місце розташування дрона через пеленгування базових станцій та забезпечують росіянам дешеву комунікаційну систему для отримання телеметричних даних під час польоту.

Також читайте: Подробиці атаки БПЛА в Підмосков’ї

Однак, на думку Вотлінга, такі SIM-картки можуть бути відстежені українськими операторами завдяки специфічній поведінці, наприклад, руху з високою швидкістю. Важливо, щоб оператори мали ефективні зв’язки з безпековими службами для своєчасного відключення таких карток.

Цю тактику російська сторона почала активно використовувати наприкінці 2023 року, коли були виявлені модеми 4G у збитих безпілотниках.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦