Жити там вже небезпечно 

В Україні готують нові зміни в житловому законодавстві, щоб розв’язати проблему застарілого житлового фонду, зокрема хрущовок. 

Ці багатоповерхівки, які мають 50-річний термін експлуатації, повинні були бути демонтовані ще до 2017 року. Однак, багато українців досі проживають у таких будинках, частина з яких знаходиться в аварійному стані, пише OBOZ.UA.

Основна проблема полягає в тому, що значна частина житла не підлягала капітальному ремонту, а перебувати в деяких будівлях стало небезпечно. Наприклад, у Києві найпоширенішими є хрущовки серій 438, 464 та 480 – це панельні будинки до п’яти поверхів, які мають погані умови проживання: суміжний санвузол, низькі стелі та прохідні кімнати.

За темою: Українцям збираються міняти квартири

Хрущовки потраплять під заборону

За даними Державної служби статистики, площа застарілого житлового фонду в Україні становить 4,33 млн квадратних метрів, а загалом понад 30 тис. будинків потребують реконструкції. Урядовий законопроєкт пропонує різні варіанти розв’язання проблеми: модернізацію, ремонт або, якщо неможливо, повний демонтаж будівель.

При цьому силоміць виселяти мешканців з хрущовок ніхто не буде. В урядових пропозиціях передбачено, що рішення про перебудову або знесення має підтримати більшість власників (75% і більше). У деяких випадках, зокрема коли йдеться про аварійні будинки, може бути ухвалене судове рішення про примусове відселення.

Найбільша проблема залишається у фінансуванні реновації. В урядовому законопроєкті немає чітких даних про необхідні кошти для реалізації програми. Можливими джерелами фінансування називають бюджети різних рівнів, фонди ЄС, гранти та інвестиції приватних осіб.

Українці переважно зацікавлені в тому, щоб їхнє житло потрапило під програму оновлення, адже це підвищить його вартість і поліпшить умови проживання.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦