Відповідний законопроєкт ухвалено у другому читанні 

Верховна Рада України ухвалила закон, що забороняє діяльність Російської православної церкви (РПЦ) та афілійованих з нею організацій на території України.

Законопроєкт 8371 був ухвалений у другому читанні 265 голосами. Він набуде чинності через 30 днів після опублікування, проте громади Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) матимуть 9 місяців на розрив зв’язків із РПЦ.

Згідно з новим законом, релігійні організації, які мають підпорядкування церкві, керівний центр якої знаходиться в Росії, не зможуть продовжувати свою діяльність в Україні. У разі виявлення порушень діяльність таких організацій може бути припинена через суд.

Заборона РПЦ не означає автоматичного припинення діяльності УПЦ МП, оскільки остання заявляла про розрив зв’язків із Москвою. Тепер вона має можливість підтвердити це юридично. Якщо буде виявлено співпрацю з РПЦ, громади УПЦ МП можуть бути піддані експертизі, результати якої стануть підставою для судового розгляду.

Також читайте: Спікер Верховної Ради пустить журналістів у парламент

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підкреслив, що процес заборони організацій, які порушують новий закон, може зайняти до 9 місяців, протягом яких уряд та інші структури розроблятимуть нормативну базу для імплементації рішення.

Представники Всеукраїнської Ради церков висловили підтримку цього закону, наголошуючи на необхідності припинення впливу РПЦ, яка стала співучасником агресії Росії проти України.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦