В Україні ухвалено рішення на найближчі три роки залишити на поточному рівні прожитковий мінімум і мінімальну зарплату.

Про це повідомив Олег Пендзин, експерт “Економічного дискусійного клубу”, в ефірі “Українського радіо”.

Читайте також: Вилучення старих банкнот 500 грн: що робити українцям

За його словами, уряд ухвалив бюджетну декларацію на 2025-2027 роки, в якій відсутня індексація прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати через брак коштів. Це означає, що прожитковий мінімум залишиться на рівні 3 тисяч гривень, а мінімальна зарплата – 8 тисяч гривень на наступні три роки.

Пендзин також нагадав, що в цій бюджетній декларації на 2025 рік урядовців вже заклали рівень інфляції на рівні 10%. Попри воєнні виклики, є невідкладні питання, які потрібно вирішувати для забезпечення виживання людей, особливо тих, для кого ці кошти є єдиним соціальним доходом.

Раніше Міністерство соціальної політики України оприлюднило дані про фактичний розмір прожиткового мінімуму для різних соціальних і демографічних груп населення. Витрати на харчування складають понад 3700 гривень, на непродовольчі товари – 1196 гривень, на комунальні платежі – 1200 гривень, а на послуги зв’язку – 67 гривень.

15 вересня український уряд ухвалив проєкт бюджету на 2024 рік. У документі передбачено збільшення власних доходів загального фонду бюджету до 1 трлн 560 млрд гривень та видатків до 3 трлн 108 млрд гривень. Середня зарплата у 2024 році прогнозується на рівні 21 852 гривні. Мінімальна зарплата зросте з 6700 до 7100 гривень у січні та до 8000 гривень у липні.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦