Колишнього керівника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова, який під час війни замість служби відпочивав на Сейшелах і в Іспанії, будуть судити. Йому загрожує до 10 років ув’язнення.

Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо Борисова, якого звинувачують у відсутності на службі без поважних причин та ухилянні від обов’язків військової служби.

Читайте також: У бізнесмена Голика провели обшуки: що відомо

Під час розслідування було виявлено, що Борисов у 2022-2023 роках виїжджав за кордон під виглядом пораненого внаслідок російської агресії. Допомагав йому знайомий лікар, який оформлював необхідні документи для виїзду нібито на лікування. Насправді ж Борисов відпочивав на дорогих курортах Сейшельських островів та Іспанії.

Також було встановлено, що Борисов використовував підроблені документи як підставу для того, щоб не з’являтися на військову службу. Його звинувачують у використанні підробленого документа, нез’явленні на службу без поважних причин та ухилянні від обов’язків військової служби шляхом обману в умовах воєнного стану.

Окрім цього, журналісти раніше провели розслідування, яке виявило, що під час повномасштабної війни Борисов набув значних статків, що також привернуло до нього увагу громадськості.

Борисов потрапив у центр корупційного скандалу в квітні 2023 року. Тоді екснардеп Ігор Мосійчук оприлюднив інформацію про розкішну нерухомість та елітні автомобілі, що належать родині Борисова в Європі. Політик звинуватив Борисова в низці незаконних дій, таких як:

  • ввезення преміального авто під виглядом гуманітарної допомоги;
  • оренда житла за 5000 євро на місяць;
  • придбання матір’ю елітного будинку в Марбельї (Іспанія) за 3,95 млн євро;
  • відпочинок Борисова на іспанському курорті під час воєнного стану в Україні (з 22 грудня 2022 року до 18 січня 2023 року);
  • придбання дружиною офісу в одному з елітних офісних центрів у Марбельї в січні 2023 року.

Журналіст “Української правди” Михайло Ткач побував в Іспанії та особисто побачив віллу матері Борисова, про що розповів у своєму розслідуванні “Батальйон Іспанія”. Він виявив, що чиновник оформив на свою матір віллу в Марбельї за майже 4 млн євро, а на дружину – офіс на головній вулиці міста за 2 млн євро.

Родина Борисова також володіла автомобілем Mercedes G-Class. Загальна вартість усього майна, придбаного під час повномасштабної війни, становить близько 4,5 млн євро. Крім “Мерседеса”, у Борисова був новий позашляховик Toyota Land Cruiser 2023 року випуску, зареєстрований на тещу. Біля іспанського маєтку журналісти також побачили електричний Mercedes V-класу 2022 року випуску, зареєстрований на матір Борисова.

Борисов спочатку заперечував володіння цими активами, а пізніше заявив, що не знає, чи придбала його родина нерухомість на іспанському узбережжі. Після публікації розслідування Борисова відсторонили від посади, а згодом звільнили за наказом президента Володимира Зеленського.

Крім закордонних маєтків, Борисов володів земельними ділянками площею понад 2 га в Одеській області, двома будинками в Одесі загальною площею понад 420 кв. м, домоволодінням в Одесі площею 78,5 га, двома квартирами та 1/3 квартири в Одесі. У його власності також були автомобілі: Toyota Land Cruiser (2023), Mercedes-Benz G 63 AMG (2022), Mercedes-Benz EQV (2022), Mercedes-Benz GLE 400 (2021), Porsche Macan GTS (2016) та Audi A6 (1999).

Мосійчук стверджує, що в Одеському ТЦК продавали “білі квитки”, які дозволяли уникнути мобілізації за 5000 євро. Мосійчук заявив, що Борисов займався продажем цих квитків та розкрадав військове забезпечення, а також згадав про роботу сина Борисова в Одеському управлінні СБУ.

Державне бюро розслідувань (ДБР) встановило, що Борисов за хабарі давав вказівки своїм підлеглим не призивати військовозобов’язаних. Після перевірки, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило, що Борисов незаконно збагатився на суму 188 млн грн, що стало рекордом зафіксованого незаконного збагачення. У грудні 2023 року, спільно з іспанськими колегами, ДБР провело обшуки на віллі Борисова в Іспанії.

Під час війни Борисов здійснював подорожі, зокрема, від 22 грудня 2022 року до 18 січня 2023 року він перебував в Іспанії. Хоча сам він заперечував це, стверджуючи, що був у Туреччині, Оперативне командування “Південь” підтвердило наявність у нього всіх необхідних документів для виїзду на лікування. НАЗК також виявило факти незаконного збагачення та канали незаконного виїзду за кордон.

У другій половині грудня 2022 року Борисов, обманом виїхавши за кордон без дозволу МОЗ на лікування, перебував у Молдові, Туреччині, на Сейшельських островах та в Іспанії.

У липні 2023 року ДБР висунуло підозри Борисову у незаконному збагаченні на сотні мільйонів гривень та ухиленні від служби. Його звинувачують у:

  • Набутті активів, вартість яких перевищує законні доходи більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • Нез’явленні на службу без поважних причин в умовах воєнного стану.
  • Ухиленні від обов’язків військової служби шляхом обману в умовах воєнного стану.

Після оголошення підозри Борисов переховувався від слідства, змінюючи номери телефонів, автомобілі та місця проживання. Врешті-решт, наприкінці липня 2023 року, його затримали правоохоронці у Києві. Суд взяв Борисова під варту з можливістю внести заставу у розмірі 150 млн грн.

Під час судового засідання Борисов скаржився на стан здоров’я, заявляючи, що у нього може відірватися тромб, що призведе до смерті. Він також демонстрував свої травми від вогнепального поранення та наголошував на необхідності проходження реабілітації за кордоном.

Через кілька днів суд арештував нерухомість, земельні ділянки, автомобілі, гроші та банківські рахунки Борисова та його родини. Родичі Борисова намагалися вивезти частину майна за кордон, але їх зупинили на кордоні з автомобілем Porsche Macan GTS, зареєстрованим на невістку посадовця. Автомобіль вилучили як речовий доказ.

Борисов вийшов із СІЗО після сплати застави у 12 млн грн у травні 2024 року, проте одразу ж був затриманий з новою підозрою. ДБР отримало інформацію, що він планував втекти за кордон після звільнення. Наприкінці травня суд знову взяв Борисова під варту з можливістю внесення застави у 140 млн грн.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦