За життя опозиціонера лікарі боролися 13 діб

2 липня 2024 року в реанімації київської лікарні помер казахський опозиційний журналіст та політик Айдос Садиков. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила його дружина Наталія.

“Айдос Садиков пішов від нас сьогодні о 03:00 за київським часом. Мій обожнюваний чоловік, батько наших трьох дітей, великий син казахського народу. Айдос віддав своє життя за Казахстан, прийняв мученицьку смерть… Його смерть на совісті Токаєва”, – написала Наталія.

Айдос Садиков був відомим казахським опозиціонером, який критикував режим президента Касим-Жомарта Токаєва. Він вимушено покинув Казахстан і жив у вигнанні в Україні.

18 червня у Києві було скоєно замах на Садикова. Невідомий підійшов до його автомобіля, вистрілив у журналіста і втік. Дружина Садикова, яка була з ним у машині, не постраждала.

Також читайте: На війні в Україні загинув британський волонтер Пітер Фуше

За фактом замаху було розпочато досудове розслідування. Правоохоронці встановили, що у замаху на Садикова брали участь двоє його земляків.

21 червня одного з підозрюваних – Алтая Жаканбаєва — затримали в Казахстані. Іншого – Мейрама Каратаєва – досі шукають.

Україна оголосила підозрюваних у замаху на вбивство Садикова в міжнародний розшук та вимагає їх екстрадиції. Проте, голова сенату Казахстану Маулен Ашимбаєв заявив, що країна не видаватиме Україні цих чоловіків.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦