В Україні планують оновити підходи до бронювання працівників на підприємствах, щоб відображати реальні потреби держави і враховувати важливі соціальні аспекти.

Про це повідомив народний депутат Федір Веніславський в інтерв’ю РБК-Україна.

Читайте також: Мобілізація в Україні: скільки ще потрібно залучити новобранців

За його словами, Кабінет Міністрів готує постанову, яка передбачає нові правила бронювання працівників від мобілізації. Вона має враховувати важливість функцій, які виконують ті чи інші працівники.

Веніславський зазначив, що мобілізація не повинна відбуватися за рахунок поліції, яка виконує важливі завдання, та Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Бронювання для поліції та ДСНС буде становити 90%, оскільки не всі їхні посади є критично важливими.

“Поліцейські та рятувальники не єдині працівники в цих службах. Є також державні службовці та допоміжний персонал, які можуть бути мобілізовані, якщо їхні функції не є критичними для роботи органів”, – пояснив він.

Нові правила бронювання працівників

Щодо приватних підприємств, Веніславський зазначив, що бронювання буде залежати не від форми власності, а від значущості підприємства для економіки та суспільства. Це означає, що приватні компанії в енергетичній сфері також зможуть бронювати працівників, якщо вони займаються важливими завданнями, такими як відновлення енергетичних об’єктів.

Не можуть бронюватися посади, де працівника легко замінити іншою людиною, зокрема, не військовозобов’язаною. Наприклад, працівники супермаркетів, такі як прибиральники, не можуть бути заброньовані на 100%.

Веніславський підкреслив, що Кабмін і Міністерство економіки повинні запобігти ситуаціям, які можуть викликати соціально негативну реакцію і зловживання цими правилами.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦