Шахраї створили ролик за допомогою ШІ

Фейкові новини про мобільні блокпости із повістками поширюються в Україні через відеоролик, створений за допомогою штучного інтелекту. Громадян попередив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

У ролику, який активно поширюється у соцмережі TikTok, стверджується, що в Україні з’явилися мобільні блокпости, на яких роздають повістки. Проте фактчекери з VoxCheck виявили, що це неправда.

За перевіркою виявлено кілька основних аспектів фальсифікації. По-перше, міміка ведучого на відео не відповідає його словам, що створює підозру в правдивості інформації. По-друге, у ролику використані кадри з відомих українських новинних ресурсів, однак на їхніх платформах немає жодної інформації про це. 

Також читайте: На Закарпатті співробітники ТЦК викрали чоловіка з вокзалу

Також фактчекери звернули увагу, що на карті, яку демонструють у відео, насправді позначені продуктові магазини на окупованих територіях. Це вказує на те, що інформація про блокпости є абсурдною, оскільки Україна не контролює тимчасово окуповані території.

Завершуючи ролик, автори закликають глядачів перейти за посиланням у шапці профілю, яке веде на анонімний новинний канал у Telegram. Це ще один спроба обману та залучення підписників на сумнівний ресурс. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦