Дрони, які раніше використовували як розвідники, тепер здатні бомбити Україну

26 травня у Курській області впав російський безпілотник іранського виробництва Qods Mohajer-6. Цей дрон, раніше використовуваний для розвідки, тепер може виконувати бомбардування України.

Дрон Mohajer-6 був повністю укомплектований і готовий бомбардувати прикордоння. Відомий військовий експерт Юліан Рьопке зазначив, що безпілотник ніс ракети Qaem, які мають дальність польоту до 40 км. Ця зброя була взята на озброєння в Ірані у серпні 2019 року. Відео, знайдене в мережі, демонструє скид авіабомби Qaem-5 з іранського БПЛА Mohajer по цілі в іранській пустелі.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець пояснив, що снаряд наводиться на ціль завдяки картинці з камери БПЛА, яку отримує оператор. Однак у разі втрати зв’язку з дроном, картинка обривається. Згурець також додав, що безпілотник легко збивається мобільними групами ППО, тому говорити про особливу зміну фронтової ситуації немає сенсу.

Також читайте: Передавання Україні F-16: що стане першочерговою ціллю пілотів

Український військовий експерт Олександр Коваленко погоджується з цією оцінкою, зазначаючи, що підлітати цим БПЛА до лінії фронту, щоб скинути авіабомбу, означає майже на 100% втратити його. Росія могла би розв’язувати проблему швидкості, змінивши носій, наприклад, оснастити ракети Qaem своїми Су-25, але це робить ракету менш ефективною.

Поява ракети свідчить, що російсько-іранські відносини не перебувають у кризі через смерть президента Ірану Раїсі, як дехто прогнозував. Співпраця між країнами триває, і, на жаль, може зміцнюватися. Іран змушений допомагати РФ через свою залежність від неї, а Росія використовує ресурси Ірану для війни проти України.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦