Росія вирішила зрушити держкордон у Балтійському морі поряд з Литвою та Фінляндією

Кремль має намір в односторонньому порядку змінити морські кордони з Литвою та Фінляндією в Балтійському морі, оголосивши частину акваторії своїми внутрішніми водами. Цю інформацію повідомляє видання Moscow Times, посилаючись на проєкт постанови російського уряду.

Згідно з документом, підготовленим Міністерством оборони Росії, планується оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ та Зеленоградськ у Калінінградській області. Для цього росіяни мають намір змінити географічні координати точок, що визначають положення вихідних ліній, від яких відмірюється ширина територіального моря РФ.

Також читайте: Росія загрожує супутникам США на орбіті Землі – Пентагон

На кордоні з Фінляндією Росія планує “виправити” координати в зоні островів Йяхі, Соммерс, Голланд, Родшер, Малий Тютерс, Вигрунд, а також поблизу північного вхідного мису річки Нарва. На кордоні з Литвою росіяни мають намір захопити зону Куршської коси, райони мису Таран, мису на південь від мису Таран, а також Балтійської коси.

Ці зміни мають на меті “визнати недійсною” постанову 40-річної давності, яка регулює кордони на Балтиці. Водночас міністерства закордонних справ Фінляндії та Литви поки не коментували таку російську ініціативу.

Така дія з боку Росії може значно загострити відносини з НАТО і призвести до серйозних міжнародних наслідків, оскільки порушує територіальну цілісність суверенних держав.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦