В Україні ввели нові правила мобілізації, згідно з якими громадяни, які не оновлюють свої дані у військових обліках та не сплачують штрафи за це, можуть нести відповідальність.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Фріз, членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, для ТСН.

Читайте також: Чи може до ТЦК з військовозобов’язаним зайти родич – відповідь юристки

За її словами, штрафи за порушення військового обліку становлять від 17 до 25,5 тисяч гривень. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані та не сплатив штраф, він вважається ухилянтом, і до нього застосовується стаття про порушення закону про мобілізацію. Це може призвести до кримінальної відповідальності та позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Мобілізація

Джерела у парламенті повідомили, що наразі немає чіткого розуміння щодо строків сплати штрафів та механізмів їх подвоєння. Це питання викликає певні труднощі в практичному застосуванні.

Адвокат Сергій Старенький зазначив, що штрафи за порушення мобілізаційного законодавства не подвоюються. Вони встановлюються рішенням суду за протоколом, складеним ТЦК або відповідальною особою. У разі несплати штрафу відкривається виконавче провадження, що додає близько 10% до суми штрафу.

Інший адвокат, Микола Максимов, пояснив, що є багато правопорушень, за які штрафи не подвоюються, наприклад, хуліганство або розпиття спиртних напоїв. Він також додав, що сплата штрафу може вказувати на визнання правопорушення особою. У разі несплати штрафу протягом місяця державні виконавці можуть примусити особу сплатити необхідну суму.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦