Експерти звертають увагу на схожість руйнувань у Бєлгороді з наслідками вибухів керованих авіабомб 

Постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН засудив черговий вибух у російському Бєлгороді, звинувативши РФ у свідомому бомбардуванні власної території.

Кислиця підкреслив, що руйнування багатоповерхового житлового будинку у Бєлгороді стало черговим свідченням зневаги російського керівництва до життя власних громадян. Він зазначив, що Росія, як і раніше, не допустить на місце події незалежних міжнародних експертів, натомість вдаючись до пропагандистських звинувачень на адресу України.

Дипломат звернув увагу на те, що місцева влада та Міністерство оборони РФ висунули різні версії причин вибуху. Це, на його думку, свідчить про те, що Росія намагається приховати правду про те, що сталося.

Кислиця нагадав про цинічну заяву постпреда РФ при ООН Василя Небензі, який звинувачував Україну у тому, що її зенітні ракети нібито “вибухають у житлових будинках і цивільних об’єктах”. Український дипломат запропонував Небензі зачитати цю заяву новому міністру оборони РФ, щоб продемонструвати абсурдність його звинувачень.

Також читайте: У Бєлгороді продовжують діставати загиблих з-під завалів будинку

За словами Кислиці, експерти звертають увагу на схожість руйнувань у Бєлгороді з наслідками вибухів керованих авіабомб. Він наголосив, що останнім часом повідомлення про “несанкціоновані скидання” таких бомб з російських літаків над територією Бєлгородської області стали звичними.

За даними співзасновника Conflict Intelligence Team Руслана Левієва, боєприпасом, що потрапив у будинок в Бєлгороді, могла бути зенітна керована ракета, наприклад, від комплексу С-300. Аналітик зазначає, що «характерних слідів розльоту уламків може бути не видно через масштаби обвалення».

«Ще одна досить очевидна версія — це позаштатний схід ФАБ-250 чи ФАБ-500 з УМПК. Немає жодних сумнівів, що фугасна бойова частина може заподіяти такі масштабні руйнування, при цьому трапляються випадки падіння авіабомб на Білгород і область. На користь цієї версії говорить те, що незадовго до вибуху повідомлялося про пуск авіабомб, що планують, по Харківській області», – додав Левієв.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦