Супутник NASA зафіксував появу на Сонці плям AR3654

Найпотужнішим виверженням Сонця з області сонячних плям R3654 стався сонячний спалах класу X, що призвело до широкомасштабного відключення радіозв’язку в Тихому океані. Подія сталася 30 квітня і тривала від 19:46 до 19:58 за східним часом.

Сонячні спалахи виникають, коли магнітна енергія, накопичена в сонячній атмосфері, раптово вивільняється. Їх класифікують за розміром та потужністю, а клас X є найпотужнішим. Останній спалах мав значення M9,53, був зафіксований супутником NASA GOES-16.

Відключення радіозв’язку в Тихому океані було наслідком імпульсу рентгенівського та ультрафіолетового випромінювання, що виникає під час сонячних спалахів. Це призводить до іонізації верхніх шарів атмосфери, що перешкоджає поширенню радіосигналів.

Спостереження на Spaceweather.com свідчать, що радіоаматори помітили втрату сигналу протягом 30 хвилин після піку спалаху. За даними NOAA, відключення сталося в тихоокеанських регіонах.

Також читайте: Місячний посівний календар на травень 2024 року

Хоча сонячні спалахи можуть вплинути на космічні апарати та супутники, вони не завдають довготривалої шкоди Землі. Організації, такі як NASA та NOAA, стежать за сонячною активністю та надають попередження про можливі наслідки.

Навіть у найгіршому випадку сонячні спалахи не мають потенціалу знищити планету. Вони, скоріш за все, несуть тимчасові перешкоди для технологій, але застерігають нас про важливість захисту від космічної погоди.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦