Агенти причетні до вибухів на складах боєприпасів у Чехії та Болгарії та до отруєння  власника компанії з виробництва зброї  

Видання The Insider опублікувало розслідування щодо сімейної пари росіян, які за кордоном проводили диверсійну та розвідувальну діяльність на користь російського ГРУ. 

Микола та Олена Шапошнікови отримали громадянство Чехії на початку 2000 років.  

Голова сімейства працював у групі Imex, що займалася продажем зброї. Дружина російського агента займалася імпортом чавуну та, як згодом з’ясувалося, керувала діями свого чоловіка за вказівкою генерала ГРУ РФ Андрія Авер’янова. 

Також читайте: Кремль підбурює три країни влаштувати блокаду Україні

ЗМІ довідалося, що зарплати у Шапошнікових були доволі маленькими, але жили вони на широку ногу. Олена Шапошнікова, зокрема, завела офшорну компанію на Маршаллових островах. У неї знайшли рахунки у банках Швейцарії.

2010 року сімейна пара перебралася до вілли “Єлєна” у Греції. Вони придбали цю нерухомість за більш як 200 тисяч євро. 

За даними розслідування, тут пара проводила зустрічі з агентами ГРУ. На цій віллі пара отримала вказівки щодо влаштування вибухів на складі боєприпасів у Болгарії та щодо  отруєння власника компанії з виробництва зброї Омеляна Гебрева. 

Згодом на пару вийшли чеські правоохоронці. Микола почав зловживати алкоголем та помер від хвороб у лютому 2024. 

Олена Шапошнікова живе у Греції, однак є ймовірність що влада країни її депортує до Чехії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦