Аноніми намагалися видалити інформацію про санкції проти дочок Путіна – Марії та Воронцової та Катерини Тихонової

Опубліковано розслідування «Важливих історій» та Wikiganda щодо функціонування “російської” Вікіпедії. 

Зазначається, що російські віпи завжди хотіли побачити у «Вікіпедії» статті про себе, але після 24 лютого 2022 вони воліють видалити її. 

Зокрема, 2023 року видалення статті могло коштувати близько $5 000: стільки пропонували за цю послугу одному з редакторів енциклопедії, з яким поговорили журналісти «Важливих історій».

«Важливі історії» та Wikiganda (НКО, що слідкує за маніпуляціями до «Вікі») вивчили виправлення майже ста біографічних статей (у російськомовній та англомовній «Вікіпедії»), що присвячені російським мільярдерам, топменеджерам, артистам.

Читайте також: Окупанти втрачають позиції на одному з напрямків фронту

З’ясувалося, що невідомі намагалися видали статті про дочок російського диктатора – їх цікавила інформація про санкції проти Марії та Воронцової та Катерини Тихонової. З публікації про Тихонову також намагалися забрати відомості з розслідування «Важливих історій» та Der Spiegel про її дитину.

Співачка Ганна Нетребко теж намагалася “зачистити” Вікіпедію. З її біографії прагнули викреслити відомості про зв’язки з Путіним, “допомогу Донбасу” та українські санкції.

Товстосум та колишній співвласник Yota Денис Свердлов ще на початку війни намагався позбутися звання “грузинський мільярдер”. 

А от речник Кремля Дмитро Пєсков хоче, аби з Вікі стерли інформацію про розкішний спосіб життя його сина Миколи Чоулза.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦