Затримано шістьох колишніх посадовців з проєктних інститутів України 

Служба безпеки України (СБУ) затримала шістьох колишніх посадовців проєктних інститутів, які за гроші з Росії допомагали під’єднати Запорізьку АЕС до “Росатома”.

За даними СБУ, затримані працювали на підсанкційний “Росатом” і розробляли науково-дослідну та проєктну документацію для модернізації російських атомних станцій.

“Крім того, представники “Росатома” планували залучити своїх поплічників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій частині території на півдні України”, – йдеться у повідомленні СБУ.

Слідчі встановили, що підозрювані мали допомогти окупантам повністю інтегрувати Запорізьку атомну електростанцію до енергетичної системи РФ.

Також читайте: Вибух дрона на ЗАЕС: військовий експерт розповів, хто за цим стоїть

“За даними слідства, основним фігурантом провадження є керівник проєктної організації у Харкові. Посадовець налагодив контакт з рашистами через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди “Росатома”, – додали в СБУ.

До злочинного угруповання, організованого харків’янином, він залучив ще п’ятьох місцевих науковців у галузі атомної енергетики. За роботу на окупантів вони отримували “зарплатню” у криптовалюті.

Затриманим оголошено про підозру, їм загрожує до 12 років тюрми.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦