Три сім’ї разом з дітьми втекли з тимчасово окупованих територій, опинившись у складних ситуаціях через “російську люб’язність”.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також: У ЄС знижується кількість біженців з України – дані Євростату

Одна із сімей, мешкаючи в Енергодарі, була примусово виселена, оскільки батьки, які працювали на ЗАЕС, відмовилися співпрацювати з окупаційною владою. Родині з дітьми загрожувала небезпека (обшуки, погрози, залякування, допити, затримання), тож вони залишили місто.

У іншому випадку мама з восьмилітнім сином ховалися у рідних. Хлопчик навчався онлайн в українській школі, але одного разу до них прийшли російські силовики. На щастя, вони не знайшли кімнату, де хлопчик навчався українською, де були українські книги, а отже, дитина залишилася в безпеці. Нині вони вже в Україні.

Ще один 9-річний хлопчик був змушений навчатися російською на Донеччині. Його матір відмовлялася від пропозиції відправити дитину “на відпочинок” до Татарстану, оскільки була обізнана з випадками, коли діти не поверталися з подібних “відпочинків”. Ця сім’я тепер також перебуває на контрольованій території України.

Російська окупація

Відповідно до слів Лубінця, правоохоронні органи з’ясовуватимуть, які злочини вчинили окупанти, і всім сім’ям з такими життєвими обставинами запропонують безкоштовну психологічну та медичну допомогу. Надія на нове життя в рідній країні для цих сімей та їхніх дітей залишається, а державні структури працюють, щоб забезпечити їм необхідну підтримку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦