Російська авіація зазнає катастрофічних втрат в Україні

Війна в Україні стає все більш фатальною для російської авіації. За два роки повномасштабного вторгнення окупанти втратили значну кількість літаків, включаючи унікальні та рідкісні екземпляри.

Особливо значними є втрати бомбардувальників Су-34, винищувачів Су-35 та літаків далекого радіолокаційного виявлення та управління (ДРЛВ) А-50, зауважує політичний і економічний блогер Олександр Коваленко.

Су-34, які є основною “робочою пташкою” ПКС РФ для завдання бомбових ударів, втрачені в кількості 25 (за верифікованими даними) або понад 50 (за неверифікованими).

Також читайте: Сьомий за тиждень: ЗСУ знищили ще один ворожий бомбардувальник Су-34

Винищувачів Су-35 ПКС РФ втратили 7 (за верифікованими даними) або понад 20 (за неверифікованими).

Найбільш болючими для Росії стали втрати ДРЛВ А-50. Цих літаків у складі ПКС РФ лише 9, і 2 з них вже збиті з початку 2024 року.

Втрата А-50 для Росії — це не лише втрата дорогого літака (вартість одного оцінюється в $400 млн), але й втрата важливого елементу розвідувальної системи та наведення ударів.

Загалом, втрати російської авіації в Україні стають катастрофічними. Росія втрачає унікальні, дорогі літаки в глибокому тилу, а її тактична авіація не може вважати себе безпечною навіть у тиловій зоні.

Україна ж натомість успішно звільняє своє повітряний простір від ворожої авіації. 2022 року Росію було витиснуто з північно-західного сектора Чорного моря, 2023 року — з Севастополя до Новоросійська.

2024 рік може стати роком, коли Україна остаточно очистить своє небо від окупантів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦